Nieuws/Binnenland
818538
Binnenland

Arrestaties rondom aanpak motorclubs

Bij een doorzoeking van een pand aan de Provinciale weg in het Limburgse Oirsbeek zijn woensdagnacht twee mannen aangehouden. De arrestaties hadden te maken met de aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG), motorclubs die volgens de politie te linken zijn aan allerlei criminele activiteiten.

Het onderzoek van de politie was onder meer gericht op de „mogelijke aanwezigheid van wapens”, aldus de politie. Of er ook wapens zijn gevonden is niet duidelijk. Ook zijn woensdagavond controles uitgevoerd bij verkeersknooppunten in de omgeving van Sittard-Geleen, „om ernstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen”.

Vorige maand liet de gemeente Schinnen een onderzoek instellen na signalen dat een afdeling van motorclub Bandidos zich zou willen vestigen in een pand aan de Provincialeweg Zuid in Oirsbeek. Uitkomst was dat er een winkel in motoren en motorspullen in zou komen onder de naam BMC (Behoud Motorfiets Cultuur). BMC is echter tevens de afkorting van Bandidos Motorcycle Club. Of de arrestaties in dit pand zijn verricht is niet duidelijk. In een persbericht zegt de politie alleen dat de „doorzoeking onderdeel uitmaakt van de aanpak gericht op de recentelijke ontwikkelingen binnen het OMG”.

De Bandidos stropen, net als enkele andere motorclubs, Limburg af op zoek naar een clubhuis. Tot nu toe vergeefs. Vorig jaar sloot de gemeente Sittard-Geleen een pand waar zich Bandidos ophielden, nadat daar wapens waren gevonden.

De laatste tijd zijn de spanningen tussen de motorclubs in Limburg opgelopen. Recentelijk werd daarom een pand van de Hells Angels in Kerkrade dichtgespijkerd. Daarnaast kwam het begin mei tot een vechtpartij bij een café van de aan de Hells Angels gelieerde Red Devils in Sittard. Twee Red Devils en een aspirant-lid van de Hells Angels raakten gewond. Burgemeester Sjaar Cox verzegelde de kroeg vervolgens.

De aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs heeft een hoge prioriteit voor de politie, gemeente en Openbaar Ministerie. Leden zijn volgens de politie op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie.