Nieuws/Binnenland
818543
Binnenland

Hengelo negeert jihadrichtlijnen

Burgemeester Schelberg van Hengelo trekt zich niets aan van richtlijnen van het kabinet om jihadgangers het paspoort af te pakken. Het CDA luidt de noodklok en wil van het kabinet weten of meer burgervaders hun eigen koers varen en IS-aanhangers vrijelijk naar het kalifaat laten afreizen.

Volgens de Hengelose burgemeester heeft het geen zin om paspoorten af te pakken. „De ervaring in Nederland leert dat het intrekken of ongeldig verklaren van een paspoort het uitreizen niet tegenhoudt. In sommige gevallen zal het wellicht een kleine vertraging op het vertrek kunnen betekenen”, zegt hij in antwoord op schriftelijke vragen over waarom hij de maatregel niet toepaste. Het ging in dit geval om een 24-jarige studente waarvan bekend was dat ze naar Syrië wilde.

De opvatting van de burgemeester staat in schril contrast met hoe het kabinet over de maatregel denkt. Die ziet het als een belangrijke stap in de bestrijding van jihadstrijders.

Het CDA stelt de opvatting van de burgemeester ook landelijk aan de kaak. „Het is bizar dat er kennelijk in een of meerdere gemeenten niks gedaan wordt met dit instrument dat door het kabinet is geboden. Hier gaat een slecht signaal van uit”, zegt CDA-Kamerlid Oskam.