818552
Binnenland

Ophef om muurschildering

Een gigantische muurschildering van een ’moslima met kogels om haar middel en een bloedend hart’ op een flat in Heerlen zorgt voor onrust onder islamitische inwoners van de Limburgse stad. GroenLinks eist actie.

Fractievoorzitter Sajjad Rahnama’i vindt dat het stadsbestuur de opinie moet peilen over verschillende muurtekeningen in Heerlen „en sommige te herzien of te laten verwijderen.”

Het normaal zo kunstbeminnende GroenLinks vraagt zich verder af of schetsen van de kunstwerken wel vooraf zijn besproken met het college van burgemeester en wethouders.

„Niet alle kunst is geschikt voor het publieke domein. Het is de vraag of sommige werken wel gepast zijn. Mensen worden er iedere dag mee geconfronteerd”, zegt het in Iran geboren raadslid. Hij voegt daar aan toe: „Het past misschien prima in een museum. Dan kiezen mensen er zelf voor om een kijkje te nemen.”

Niet alleen moslims hebben aangeklopt bij Rahnama’i: „Er zijn dierenactivisten die een kunstwerk, waarop te zien is hoe een dier in stukken wordt gehakt geen goed voorbeeld vinden.”

De gewraakt muurschildering van de Chileense kunstenaar Inti is overigens géén ’moslima met kogels om haar middel en een bloedend hart’. Inti heeft al jarenlang wereldwijd succes met vergelijkbare kunstwerken die zijn geinspireerd op ’Kusillo’, een mythische figuur uit Boliva.