Nieuws/Binnenland
818635
Binnenland

'Bel maar als er een clowntje verschijnt'

Een paar weken geleden schreef ik over mijn gesprek met het RIVM. Het grote grijze gebied van Lyme, daar kiest het RIVM in haar voorlichting bewust de 'linkerkant' van. Als Lymepatiënt ervaar ik uiteraard de rechterkant, maar daar gaat het niet om. Je hoeft mij als Lymepatiënt niet voor te lichten over Lyme. Geloof me, ik weet er genoeg van. Het gaat er om dat het zo ontzettend niet oké is om vanuit het willen mijden van paniek een soort schijnveiligheid en onwetendheid te creëren. De gevolgen hiervan werden vorige week maar weer eens pijnlijk duidelijk.

Ik lag in bed. Ondanks dat het de laatste weken ietsje beter lijkt te gaan, zitten er nog steeds dagen tussen die in mijn slaapkamerbunker worden doorgebracht. Met Netflix en een zak drop (mijn chocoladeverslaving is overgeslagen in een liefde voor drop).

'Help!'

Via Facebook krijg ik een bericht van een vriendinnetje: 'Help, tekenbeet. Wat te doen?'

Ik schrijf haar terug dat het vast even schrikken is, maar de kans klein is dat je Lyme oploopt na een tekenbeet, MAAR dat voorzichtigheid en alertheid geboden is.

Ondertussen belt ze de huisarts. Zijn woorden: 'wachten op rode kring'.

WAT!?

Daar gaan we weer.

De rode kring, ook wel de E.M. genoemd, komt volgens het Radboud UMC bij slechts 50-80 % van de Lymebesmettingen voor. Het RIVM houdt het op 85%.

Hoe in hemelsnaam is het dan mogelijk dat er huisartsen zijn die nog steeds zeggen 'wacht op rode kring'? En, hoe kan het dat er niemand overuren draait om deze fabel recht te zetten?

Het gaat hier niet om een lullig griepje of een puist op je neus (alhoewel ik beide heb gekregen van Lyme). Onbehandelde of te laat gediagnosticeerde Lyme is levensbepalend en compleet verwoestend.

Toen ik tijdens mijn gesprek met het RIVM aangaf dat huisartsen nog steeds prat gaan op de rode kring, gaven ze aan dat ze op huisartsenbeurzen staan met een tekenstand. Met alle respect, ik zou die dus ook met een grote boog voorbij lopen. Overigens vertelden ze ook dat huisartsen een E.M. soms niet eens herkennen. Dubbel zo'n groot probleem.Clownskring

Waar is de actie? En het besef wat de gevolgen zijn van de verdubbeling van het aantal tekenbeten de afgelopen tien jaar? Het aantal Lymepatiënten is sinds 1994 verviervoudigd!

Het is bijna juni, de maand waarin de meeste tekenbeten plaatsvinden.

Het gaat toch niet gebeuren dat er de komende maanden Lymepatiënten door de mazen glippen omdat sommige huisartsen een rode clownskring verwachten?

Dus RIVM, of wie zich ook geroepen voelt, BUCKLE UP! Stroop de mouwen omhoog. Werk aan de winkel! Begin vandaag nog met het sturen van maandelijkse memo's  naar de 8000 huisartsenpraktijken in Nederland.

Als u het niet doet, doe ik het. Heb ik alleen wel even jullie adressenbestand nodig.