Nieuws/Binnenland

Levenslang gestrafte mag met verlof

Loi Wah C., die in 1989 werd veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het plegen van een viervoudige moord, komt in aanmerking voor verlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming geoordeeld.

Het verlof werd vorig jaar afgewezen door het ministerie van Veiligheid & Justitie. C. ging in beroep bij de raad en heeft nu gelijk gekregen. De Haagse voorzieningenrechter had de Staat al bevolen om te beginnen met het resocialisatieprogramma van C., in voorbereiding op een nieuw gratieverzoek. Volgens de raad past verlof goed in dit programma. C. diende vier keer tevergeefs een gratieverzoek in.

Uniek

De uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming is uniek. Nooit eerder mocht een levenslang gestrafte op verlof. Of C. daadwerkelijk tijdelijk de gevangenis mag verlaten, is nu aan het ministerie van Veiligheid & Justitie. Dat moet binnen twee maanden een besluit nemen over het verlof naar aanleiding van de uitspraak.

C. vermoordde in 1987 het Chinese gezin Tang in Rotterdam: een 34-jarige man, zijn 32-jarige vrouw en hun twee kinderen, een meisje van 5 jaar en een baby van 6 maanden.