Nieuws/Nieuws

Handleiding voor Wenen

Door door Richard van de Crommert met medewerking van Michou Basu, Mitch van Helvert, Cherry March en Bart Mos

Vanavond vindt de eerste halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival. Zestien landen strijden om tien plekken voor de finale van aanstaande zaterdag. Onze Songfestival-verslaggever Richard van de Crommert heeft alle inzendingen gezien, beluisterd, gewikt en gewogen. Hieronder zijn commentaren.

1. MOLDAVIË Eduard Romanyuta - I Want Your Love

Help! Wat een inzending. De meelepende jaren negentig dreun kun je al na tien seconden meezingen, ligt direct in je gehoor, maar meer ook niet. YMCA versie 2015. Moldavië speelt de billenkaart. I Want Your Love is een grappige start van het zestigste Eurovisie Songfestival. Politie in stoeipakjes in combinatie met een grote brij aan muziek. En dan dat petje...

2. ARMENIË Genealogy - Face The Shadow

Armenië duikt in het verleden en hoe. Je komt als kijker meteen binnen. Prachtige effecten. Vocaal geweld. Je wordt meegenomen in een Armeense maalstroom dat opbouwt naar een hoogtepunt. Gaat geen seconde fout. Face The Shadow is een boodschap van liefde. Maar twee maanden geleden heette het lied nog Don't Deny en was leek indirect een rechtstreekse aanklacht tegen Turkije dat de moorden van 1915 nog steeds niet erkend.

 3. BELGIË Loïc Nottet - Rhythm Inside

Steengoed nummer van België. Lorde meets Stromae. Vernieuwend en fris Volledig 2015. Vooralsnog gekleed als een koorknaapje staat hier een nieuw tieneridool. Rhythm Insdie is een uitstekende inzending, misschien wel de beste en meest eigentijdse van dit festival. Blijft bovendien vocaal overeind. Go Belgium Go!

4. NEDERLAND Trijntje Oosterhuis - Walk Along

Wanhoopslied uit Nederland. Krachtige stem, maar matig formulelied. Anouk heeft een onafgemaakt jaren tachtig formuleliedje in haar la gevonden. Walk Along is een goedkoop nummer, door de herhalingen in de tekst tegen het irritante aan. Wordt muzikaal vakkundig, maar wel heel erg eenvoudig en passieloos uitgevoerd. Denkt Nederland zo lichtvoetig over het Songfestival. En heeft Anouk een hekel aan Trijntje? Jammer Trijn.

5. FINLAND Kurikan Nimipäivät - Aina Mun Pitää

Jostiband, eat your heart out. Dit is wel lachen. Aandoenlijke punkinzending van vier downies van middelbare leeftijd. Rammstein. Goed dat er hiervoor ook een Songfestival-podium is. Begint rauw. Prima gitaarrif. Niet eens zo'n slecht lied. Aina Mun Pitää is niet alleen maar freaky. Wel jammer dat het nummer nergens piekt. Zal punten krijgen omdat het zo afwijkt van de rest. Sympathiek.

6. GRIEKENLAND Maria Elena Kyriakou - One Last Breath

Filmmuziek voor een tweederangs romantische sitcom. Je valt al in slaap voordat de film begint. Persiflage of het Songfestival. Maar de zangeres, een hijgerige Griekse Cheryl Cole, maakt er een regelrechte dramaballad van die met overtuiging wordt gebracht. Ze is naar de gebaartjesacademie. Windmachine erbij. One Last Breath gaat daardoor punten pakken. Maar laten we daarna alles vergeten.

7. ESTLAND Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday

Lekker liedje van Estland. Iggy Pop meets Prefab Sprout. Begint meteen goed met een mooie droge mannenstem. Goodbye To Yesterday neemt je daarna mee aan de hand. Fijne en spannende opbouw, mede door de tekst. Erg muzikaal. Ligt goed in het gehoor. Outsider.

8. MACEDONIË Daniel Kajmakovski - Autumn Leaves

Nietszeggende middelmatige inzending. Krijg spontaan last van najaarshooikoorts. Kleurloos nummer. Autumn Leaves doet denken aan de inzending van Denemarken van twee jaar geleden, mede door de Keltische invloeden. Deze Macedonische hymne over bloemetjes en bijtjes verveelt echter snel. Even kaasblokjes snijden.

9. SERVIË Bojana Stamenov - Beauty Never Lies

Te dun, te dik, huidskleur en alle gender bender/gedoe wordt nu ook op de Balkan besproken. Heel actueel. De enorme zangeres is de paradijsvogel van dit festival met een strot van hier tot heel ver weg. Het nummer van deze powervrouw is echter oubollig en kent halverwege een rare versnelling. Alsof Beauty Never Lies op een vrijdagmiddagborrel in elkaar is geknutseld. In de zaal in Wenen gaat men hiervoor.

10. HONGARIJE Boggie - Wars For Nothing

Anti-oorlogsnummer met hoog Kumbaya-gehalte. Evangelische oase van rust. Fijn lied als er weer geld ingezameld moet worden voor een goed doel. Hymne van de Christunie. Maar saai. Het duurt veel te lang. Toch is er een klein publiek voor het minimalistische Wars For Nothing. Die zal genieten van dit ecologische nummer voor bij het kampvuur, zonder chemische toevoegingen. Helaas smaakt het naar karton.

11. WIT RUSLAND Uzari & Maimuna - Time

Spannend duo. Duister lied. Er valt niet veel te lachen. Time is een overdreven chaotisch nummer met een verdwaalde viool. Maar wel een pakkend refrein. En deze man kan zingen. De Wit-Russen pakken wel uit en maken een dynamisch geheel met dit gedateerd aandoende nummer. 12. RUSLAND Polina Gagarina - A Million Voices

Heerlijk gezongen, maar oh zo mierzoet vredeslied van Rusland. Leuk voor een nieuwe Benetton. In opdracht van Poetin geschreven en zeer goed uitgevoerd. Plastic, maar wel het allerbeste plastic. Ongelooflijk professioneel. Maar nergens vernieuwend. Hier geeft iedereen punten voor. A Million Voices doet mee voor de knikkers. Kan zelfs winnen.

13. DENEMARKEN Anti Social Media - The Way You Are

The Way You Are is een aanstekelijk jaren vijftig deuntje, goede tune voor een nieuwe Friends-achtige sitom. Leuk jongensbandje. Gillende bakvissen-muziek. Vrolijk en zomers, maar ook stoer. Back To The Future. Beatles maar dan tikkeltje minder sterk. De op het Songfestival vaak zo succesvolle Denen hebben het verleerd.

14. ALBANIË Elhaida Dani - I'm Alive

Winnares van The Voice Of Italy komt Albanees vuurwerk. Mooie stem. Energieke vrouw. Geweldige uitstraling. Gooit haar hele ziel en zaligheid in het optreden en dat is teveel van het goede. Ze overschreewt zichzelf volledig. Waardoor je na drie minuten bent uitgeput. Als ze een baard zou hebben gehad, had ze een goede kans gemaakt.

15. ROEMENIË Voltaj - De La Capat

Lief, melodieus en aanstekelijk nummer. Heel mooi en gevoelig. Krijg zin om te huilen. De La Capat is een popliedje dat blijft hangen. Hier staan volbloedmuzikanten met een nummer dat direct bij je binnenkomt. Anders dan de rest. De La Capat is finalewaardig.

16. GEORGIË Nina Sublatti - Warrior

Krachtig, bijna obsessief nummer, rechtstreeks uit de Zweedse hitfabrieken. De zangeres wil graag een rol in The Game Of Thrones. Als heks van de Kaukasus. Goede stem die uitmondt in semi-geschreeuw. Warrior zal gevaarlijk veel punten verzamelen. Gaat meedoen voor een finaleplek maar zal daar in de middenmoot stranden.