Nieuws
819027
Nieuws

Einde cao dreigt

Werknemers dreigen vogelvrij te raken. In steeds meer sectoren twijfelen werkgevers erover of ze nog wel door willen gaan met de cao.

Dat blijkt uit een rondgang van De Financiële Telegraaf langs brancheorganisaties van onder meer horeca, detailhandel, bouw en metaal. Veel ondernemers zijn de starre cao’s zo zat dat ze serieus overwegen de samenwerking met de vakbonden te beëindigen.

Horeca

De horecawerkgevers zijn hierin al het verst. Daar is sinds vorig jaar geen cao meer. Koninklijke Horeca Nederland heeft eenzijdig bepaald hoe de arbeidsvoorwaarden van het horecapersoneel eruitzien. „We zijn op een nette manier tot de conclusie gekomen dat er voor ons niks meer te halen viel”, zegt Lodewijk van der Grinten van de horecawerkgevers.

Dat betekent dat de ondernemers zelf, zonder tussenkomst van vakbonden, bepalen hoeveel salaris de obers, koks en ander horecapersoneel erbij krijgen. In de supermarktsector gebeurt iets vergelijkbaars. Daar bestaat de cao formeel nog wel, maar is die al twee jaar verlopen. De werkgevers bepalen hoelang ze die oude afspraken nog blijven uitvoeren. Ook daar is van werkgeverskant eenzijdig besloten met hoeveel procent de lonen omhoog gaan.

De werkgevers vinden de huidige cao’s te dik, te duur en te inflexibel. Hun inzet is dat dat nu móét veranderen.

Werkgevers dreigen vakbonden buitenspel te zetten. Lees meer in De Telegraaf van vandaag