Nieuws/Binnenland
819096515
Binnenland

Belgische premier: bedreigingen door Nederlandse criminelen onaanvaardbaar

Alexander De Croo

Alexander De Croo

DEN HAAG - De Belgische premier Alexander De Croo noemt de bedreiging van zijn minister van Justitie Vincent Van Quickenborne „totaal onaanvaardbaar.” Voor de bedreiging van de Belgische minister zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Den Haag en Leidschendam drie Nederlanders aangehouden.

Alexander De Croo

Alexander De Croo

De aanhoudingen werden verricht op verzoek van de Belgische autoriteiten. De Croo spreekt zijn waardering uit voor de goede samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische veiligheidsdiensten. Op Twitter schreef de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz in een reactie: „We staan samen zij aan zij voor de veiligheid in onze landen. We zullen nooit buigen.”

Om wat voor bedreigingen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het Belgische federale parket zegt in een verklaring dat ze recent en „zeer ernstig” zijn. Volgens de krant Het Laatste Nieuws werden bij het huis van Van Quickenborne in Kortrijk vrijdagochtend in een auto met Nederlands kenteken zeker één automatisch geweer en flessen benzine gevonden.

Van Quickenborne, die tevens vicepremier is, is wegens de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst, aldus het parket. België vraagt Nederland om de verdachten, die 20, 29 en 48 jaar oud zijn, over te dragen.