Nieuws/Buitenland
819123
Buitenland

Cel voor agenten die lynchpartij toestonden

Elf Afghaanse politieagenten zijn dinsdag veroordeeld tot een jaar cel omdat ze niets deden toen een vrouw in de hoofdstad Kabul door een menigte werd gelyncht. De 27-jarige Farkhunda werd in maart doodgeslagen en -geschopt, waarna haar lichaam in brand werd gestoken. De politiemannen keken toe. Acht agenten werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De geweldsuitbarsting ontstond volgens nabestaanden van de vrouw nadat een geestelijke met wie ze een meningsverschil had het valse gerucht had verspreid dat ze een koran had verbrand. Beelden van de lynchpartij riepen wereldwijd afschuw op. In Afghanistan zelf werden naar aanleiding van de moord diverse grote demonstraties gehouden tegen extremisme en vrouwenhaat. Zulke betogingen zijn zeldzaam in het diep-religieuze land.

Vier mannen, onder wie de geestelijke die de menigte had opgehitst, kregen eerder de doodstraf opgelegd voor moord op de vrouw. Acht anderen kregen zestien jaar cel voor hun deelname aan het geweld. Sommigen leverden zelf bewijs door op sociale media foto's te plaatsen en op te scheppen over hun eigen rol.