Nieuws/Buitenland
819771
Buitenland

Speeches leggen de Clintons geen windeieren

Ze gaven sinds 2014 meer dan honderd speeches en dat heeft Bill en Hillary Clinton geen windeieren gelegd. Samen verdienden ze er meer dan 25 miljoen dollar mee. Dat blijkt uit de financiële gegevens die door het campagneteam van Hillary, die zich verkiesbaar heeft gesteld als presidentskandidate van de Democraten, naar buiten zijn gebracht.

Daarnaast zag de vrouw van de vroegere Amerikaanse president vijf miljoen dollar op haar rekening bijgeschreven worden door de verkoop van haar biografie. Dat boek gaat in Nederland over de toonbank onder de titel Cruciale keuzes.

Maar dit hoge inkomen kan haar duur komen te staan. Al jaren is het aanpakken van economische ongelijkheid een stokpaardje van de Democratische Partij. Daarnaast had de kandidate vorige maand commentaar op de hoge salarissen van topbestuurders, terwijl nu blijkt dat ze zelf tot 250.000 dollar per optreden vraagt.

Presidentskandidaten zijn verplicht om hun financiële huishouding bekend te maken bij de Federale Verkiezingscommissie (FEC), die toezicht houdt op de verkiezingen.