Nieuws/Binnenland
819867527
Binnenland

Neckermann stopt boekingen

Thomas Cook-reizen gaan voorlopig door

Amsterdam - UPDATE 11.40 De faillissementsaanvraag van Thomas Cook Group in Groot-Brittannië vannacht maakt veel emoties los bij gedupeerde toeristen en personeel. Er is veel verwarring, vooral ook omdat Thomas Cook Nederland formeel nog niet failliet is.

,,Daarover beraden we ons samen met onze Belgische en Duitse collega’s. Wij vormen in feite een aparte continentale reisorganisatie binnen het concern. Dat betekent dus ook dat onze vliegreizen vandaag en morgen gewoon doorgaan.”

„Zodra ook wij zouden besluiten faillissement aan te vragen bij de Nederlandse rechter, vallen al onze geboekte klanten onder de dekking van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Die neemt de reizen dan over of stelt toeristen schadeloos”, aldus een woordvoerster van Thomas Cook Nederland, waar ook Neckermann onder valt. Neckermann Reizen neemt nu ook geen nieuwe boekingen meer aan.

10.000 Nederlanders

SGR-directeur Erik-Jan Reuver bevestigt dat scenario. ,,Wij kunnen pas echt in actie komen als de rechtbank hier een verklaring afgeeft. Dan is het onze eerste intentie om de circa 10.000 Nederlanders die nu met Cook op de bestemmingen zijn, hun vakantie te laten afmaken. Desnoods betalen wij de hotels.”

Deze mededeling staat bij de Thomas Cook-balie op Schiphol (gestuurd via lezer op onze whatsapp tiplijn)

Deze mededeling staat bij de Thomas Cook-balie op Schiphol (gestuurd via lezer op onze whatsapp tiplijn)

„Thomas Cook heeft in Nederland geen eigen vliegtuigen, dus de vluchten met andere maatschappijen zoals Transavia en Corendon, gaan ook gewoon door. Pas als allerlaatste optie gaan we gestrande toeristen zelf terughalen.”

De SGR roept gedupeerden van het faillissement op met dat bedrijf contact op te nemen. Ook kan met Expedia, waar Thomas Cook-dochter Neckermann.nl mee samenwerkte, of het eigen reisbureau contact op worden genomen.

Grote operatie

Volgens Reuver wordt er vandaag een grote operatie voorbereid om mensen in het buitenland of die nog moeten vertrekken te informeren en helpen. ,,Zo zijn we bezig met het opzetten van een call-center. Eventueel zoeken we daarvoor ala SGR de steun van een andere reisorganisatie.”

Reisreus Thomas Cook moest vanochtend vroeg in Engeland zelf financieel onvermogen melden, nadat onderhandelingen over een forse herkapitalisatie ware mislukt. Alle Britse reizen zijn met onmiddellijke ingang stopgezet. Meer dan 150.000 toeristen moeten daar wel al worden teruggehaald.

Topman Peter Fankhauser van de Thomas Cook Group betreurt de ondergang en biedt excuses aan zijn klanten, personeel en leveranciers. De extra benodigde 250 miljoen euro om een miljard nieuw kapitaal aan te trekken, kwamen na dagen praten niet op tafel. De Chinese geldschieter Fosun, die Cook zou overnemen, en de banken hebben het reddingsplan vervolgens alsnog opgeblazen. De Britse regering wilde niet financieel bijspringen.

Meer dan 20.000 banen staan daarmee op de tocht.

22 miljoen reizen

Thomas Cook Nederland laat weten het heel jammer te vinden dat de top van Thomas Cook Group geen oplossing heeft gevonden voor de financiële problemen en nu faillissement moet aanvragen. Thomas Cook verzorgt jaarlijks de vakantie van 22 miljoen toeristen wereldwijd.

,,De Nederlandse organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement te beperken voor klanten en medewerkers. We begrijpen dat dit veel vragen oproept en stellen alles in het werk om hen zo goed mogelijk op te vangen in deze moeilijke periode”, aldus vanmorgen Cook-woordvoerster Hanita van der Meer.

200 Nederlandse banen

In Nederland werken volgen haar zo’n 200 mensen bij Thomas Cook en gaan jaarlijks circa 400.000 mensen op vakantie. Durfinvesteerders en concurrenten kijken wat ze nog uit de failliete boedel kunnen opkopen.

Thomas Cook is de oudste reisorganisatie ter wereld, opgericht door de gelijknamige Brit rond 1845. Hij begon met treintripjes in Engeland, waar destijds de eerste stoomlocomotieven reden.

Neckermann

Het huidige Cook is ontstaan door allerlei fusies en overnames in Europa, waar onder meer het Duitse Neckermann en het Britse MyTravel bij waren betrokken. Neckermann werd al in de jaren 70 actief op de Nederlandse markt en lijfde later onder andere Vrij Uit in. De totale omzet van de reisgigant bedroeg vorig jaar ruim tien miljard euro.

Thomas Cook had zijn financiele zaakjes echter allang niet op orde. Een schuldenberg van rond twee miljard, te hoge kantoorkosten en een zware prijsconcurrentie op internet nekten het reisbedrijf uiteindelijk. Ook zou er sprake zijn van mismanagement.

Bent u op dit moment op vakantie via Thomas Cook of Neckermann of heeft u een reis geboekt? Dan komt De Telegraaf graag met u in contact. Mail uw verhaal naar verslaggever Paul Eldering via p.eldering@telegraaf.nl of gebruik onze WhatsApp-tiplijn 0613650952.