Nieuws/Buitenland
819927
Buitenland

Schilderij uit Gurlitt-collectie teruggegeven

Een schilderij van de Franse kunstenaar dat behoorde tot de verzameling van de Duitse handelaar Cornelius Gurlitt, is vrijdag aan de Frans-joodse familie Rosenberg teruggegeven. De advocaat van de familie nam het doek Femme Assise (Zittende vrouw) vrijdagochtend in de buurt van de Zuid-Duitse stad München in ontvangst. Hij sprak van een „zeer gelukkige dag”.

De douane ontdekte de enorme kunstverzameling van de vorig jaar overleden kunstverzamelaar Gurlitt in 2012 bij een huiszoeking in diens huis in München. Gurlitts vader Hildebrand had kunstwerken onder dubieuze omstandigheden in bezit in de tijd dat de nazi's in Duitsland aan de macht waren. Justitie in Augsburg ging er vorig jaar mee akkoord dat het schilderij van Matisse aan de erfgenamen van Rosenberg werd teruggegeven.

Paul Rosenberg was een handelaar in werken van Matisse en Picasso, maar had ook kunst van schilders als Cézanne, Renoir, Manet en Gauguin in zijn galerie aan de Rue La Boétie in het centrum van Parijs. Naziofficieren roofden de kunst in 1940. De Rosenbergs vluchtten naar het zuidwesten van Frankrijk en maakten van daaruit de oversteek naar New York. Een van de erfgenamen van Rosenberg is zijn kleindochter Anne Sinclair, ex-vrouw van Dominique Strauss-Kahn, de gevallen voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Woensdag is een ander schilderij uit de collectie van Gurlitt aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven, zo liet de beheerder van Gurlitts nalatenschap, de advocaat Stephan Brock, vrijdag weten. Het gaat om Twee ruiters op het strand van de Duitse schilder Max Liebermann (1847-1935). Brock gaf geen details.