Nieuws
819936
Nieuws

Nieuwe bank financiert ondernemers

Op 1 september opent een nieuwe bank voor ondernemers zijn deuren: in 36 steden door heel het land moet dan een filiaal staan van De Nieuwe Ondernemers Bank (DNOB).

Het doel is om ondernemers die stuklopen met hun aanvragen voor leningen bij de bestaande banken, aan financiering te helpen. Hans Biesheuvel, voorzitter van brancheorganisatie ONL, is de drijvende kracht achter de bank voor het midden- en kleinbedrijf.

Bedrijven met een financieringsbehoefte tot een miljoen euro, die via de bestaande banken niet of nauwelijks aan geld kunnen komen, kunnen zich melden.

Veel van deze bedrijven hebben momenteel moeite om een lening bij de bank te krijgen, omdat die mede door een vloed aan nieuwe regels veel voorzichtiger is geworden met het uitlenen van geld sinds de financiële crisis.

Via de nieuwe bank kan een lening worden afgesloten met geld dat afkomstig is uit een pool met daarin de inleg van een aantal grote en kleine private investeerders en van reguliere banken. Opvallend genoeg willen die banken namelijk wél meedoen, als hun inleg door DNOB wordt gespreid over meerdere bedrijven. En als zij per ondernemer maar beperkt risico lopen.

DNOB wordt een stichting zonder winstoogmerk, die werkt op no cure no pay-basis. Alleen als een lening succesvol wordt afgesloten vraagt DNOB een vergoeding. DNOB denkt enkele duizenden leningen per jaar te kunnen gaan verstrekken.