Nieuws/Buitenland
819979
Buitenland

Labourvoorman wil toch niet in schijnwerpers

Een jonge en populaire parlementariër van de Britse partij Labour, Chuka Umunna, heeft zich vrijdag onverwacht teruggetrokken uit de race om het partijleiderschap. Hij was pas enkele dagen in de race, maar meldde dat hij zich door de plotseling enorme belangstelling voor zijn privéleven heel erg ongemakkelijk was gaan voelen. Hij klaagde over „erg oncomfortabele media-aandacht”.

Britse media speculeerden onmiddellijk dat straks in een weekendkrant een onthulling komt over Umunna's reilen en zeilen. Maar medewerkers van de sociaaldemocratische politicus spraken tegen dat 'onthullingen' een rol spelen.

Umunna gold als favoriet om Ed Miliband op te volgen. Miliband trad af na de smadelijke verkiezingsnederlaag waarmee de regerende Conservatieve Partij op 7 mei een absolute meerderheid in de wacht sleepte.

De Londenaar Umunna is 36 jaar oud en zoon van een Nigeriaanse vader en een Engels-Ierse moeder. Hij is sinds 2010 parlementslid. Er zijn nu vier Labourkopstukken in de race, drie vrouwen en een man.