819989
Binnenland

Nederlanders ravijn in bij rally

Twee Nederlandse deelnemers aan de Tulpenrallye zijn vrijdag betrokken geraakt bij een zwaar ongeluk in Luxemburg. Het duo reed met hun Austin-Healey in een ravijn.

Het ongeluk gebeurde in de een-na-laatste etappe van de autorally, vlakbij het dorpje Kautenbach. De twee Nederlanders raakten in een bocht in een slip en konden niet meer voorkomen dat ze naar beneden stortten. De slachtoffers maakten volgens ooggetuigen een val van zeker vijftig meter. De navigator werd daarbij uit de auto geslingerd.

Andere deelnemers wisten de mannen met aan elkaar geknoopte sleeptouwen te bereiken en zo eerste hulp te verlenen. Inmiddels zijn ze naar boven getakeld en naar het ziekenhuis gebracht. Ze lijken er wonder boven wonder vanaf te zijn gekomen met lichte verwondingen.

De Tulpenrally is Nederlands oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto’s. De eerste editie werd in 1949 verreden en destijds stonden er 164 equipes aan de start. In de jaren 50 en 60 behoorde ‘de Tulp’ tot de toonaangevende rally’s in Europa en telde het evenement, net als beroemde rally’s als de Monte Carlo Rally en de RAC Rally, mee voor het Europees kampioenschap rally’s.

 De 62 editie van de race is afgelopen zondag van start gegaan in Saint-Vincent, in Italië. Er doen dit jaar ruim 230 equipes mee. Alle deelnemende auto’s zijn voor 1972 gebouwd. De deelnemers leggen in zes dagen tijd een route af van zo’n 2400 kilometer door Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland.

De Telegraaf/ Autovisie-verslaggever Olof van Joolen en fotograaf Jerome Wassenaar rijden voor team Autovisie mee met de Tulpenrallye in een klassieke Mazda 1800. Lees hier Van Joolen zijn dagelijkse updates over hun belevenissen.