Nieuws/Binnenland
820022
Binnenland

Vingers verraden cokegebruiker

Een vingerspoor kan voortaan voldoende zijn om te achterhalen of iemand cocaïne heeft gebruikt. Twee wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben daar samen met Britse collega's een methode voor ontwikkeld. Dat heeft het NFI vrijdag gemeld.

Voorheen was niet uit een vingerspoor op te maken of iemand cocaïne had gebruikt of dat hij of zij de drugs alleen maar had aangeraakt.

Als iemand cocaïne heeft gebruikt dan zet het lichaam dit om in andere stoffen. De nieuwe methode detecteert die stoffen in de vingerafdrukken. Als iemand alleen cocaïne heeft aangeraakt, dan wordt alleen de cocaïne zelf gemeten.

Het betekent dat er geen bloed of speeksel meer nodig is om cocaïnegebruik aan te tonen. Volgens het NFI is vervalsing niet mogelijk. De identiteit van de verdachte is namelijk af te leiden uit de vingerafdruk.

De methode is ontwikkeld onder leiding van de University of Surrey in Engeland. Omdat ook de analyseapparatuur daar staat, zullen de onderzoeken in Surrey worden gedaan.