Nieuws/Buitenland
820343
Buitenland

Charles uit zorgen in brieven aan regering

Na een juridische strijd van tien jaar heeft de Britse overheid woensdag de brieven gepubliceerd die kroonprins Charles in 2004 en 2005 aan verschillende Britse ministeries en toenmalig premier Tony Blair schreef. De brieven gaan over uiteenlopende zaken en laten zien dat Charles niet schuwt zijn mening te geven over politieke kwesties.

De zaak was aangespannen door de Britse krant The Guardian. Die ziet woensdag in de zogeheten 'black spider memo's' het bewijs dat de kroonprins zijn invloed heeft geprobeerd uit te oefenen bij de regering, hoewel leden van het koningshuis geacht worden neutraal te zijn. De brieven zijn vernoemd naar het kriebelige handschrift van de kroonprins.

Andere Britse media, zoals de BBC, blijven wat meer op de vlakte over de vraag of de prins heeft geprobeerd ministers te beïnvloeden.

In een van de brieven uit Charles zijn zorgen over de uitrusting van militairen in het Britse leger. Over de vertraging in de aankoop van nieuwe militaire helikopters schrijft hij: „Ik vrees dat dit weer een voorbeeld is van hoe onze strijdkrachten voor een extreem moeilijke taak staan zonder over de noodzakelijke middelen te beschikken”.

De andere, vaak lange, brieven gaan over onder meer landbouw, architectuur en homeopathie. Ook suggereert hij in een brief dat de marine zou kunnen helpen bij het bestrijden van illegale visserij. „In het bijzonder hoop ik dat de illegale bevissing van de Antarctische diepzeeheek hoog op uw prioriteitenlijst staat, want zolang de handel daarin doorgaat is er weinig hoop voor die goede oude albatros, waarvoor ik zal blijven vechten”, schrijft hij aan het ministerie van Landbouw.

Het kantoor van Charles liet woensdag in een verklaring weten dat de kroonprins „het beste voor heeft met dit land en zijn unieke positie probeert in te zetten om anderen te helpen”.