Nieuws/Buitenland
820491334
Buitenland

Architect Rwandese genocide Théoneste Bagosora (80) overleden

BAMAKO - Oud-kolonel Théoneste Bagosora, die wordt gezien als de architect van de moordpartijen in Rwanda in 1994, is in Mali op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. Een door de VN gesteund straftribunaal bevond Bagosora schuldig aan genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden en veroordeelde hem in 2008 tot levenslang. Die straf werd later teruggebracht tot 35 jaar.

De zoon van de oud-kolonel, die ten tijde van de genocide een belangrijke positie bekleedde bij het ministerie van Defensie van Rwanda, vertelde de BBC dat zijn vader in een ziekenhuis in de Malinese hoofdstad Bamako is gestorven. Hij werd daar behandeld voor hartproblemen. Bagosora verbleef in Mali omdat hij daar zijn straf uitzat in de gevangenis.

In 1994 werden in drie maanden tijd circa 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. De slachtpartijen begonnen nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 was neergeschoten. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven.