820668
Binnenland

Sobere herdenking vuurwerkramp Enschede

Vijftien jaar geleden vaagde de vuurwerkramp de complete wijk Roombeek in Enschede van de kaart. De stad herdenkt woensdag op informele en sobere wijze die ramp, die op zaterdag 13 mei 2000 een enorm gat sloeg in Nederland en met name de Enschedese samenleving. 23 mensen kwamen om het leven en bijna duizend mensen raakten gewond. Ongeveer tweehonderd huizen werden vernield.

Om even voor 15.30 uur, het tijdstip van de ramp, worden de klokken geluid. Burgemeester Fred de Graaf en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp leggen daarna bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Als vlaginstructie geldt dat er van zonsopgang tot zonsondergang halfstok mag worden gevlagd.

Uit een rapport van het CBS, eerder deze week gepresenteerd, blijkt dat de getroffen buurt nu vooral wordt bewoond door mensen die er daarvoor niet woonden. Vier op de vijf huidige bewoners zijn er pas na de vuurwerkramp komen wonen. Na de ramp verliet ruim 40 procent van de bewoners, al dan niet gedwongen wegens vernielde huizen, de buurt. Het grootste deel daarvan woont nu elders in Enschede.