Nieuws/Binnenland
820720
Binnenland

Taakstraf voor betoger die passant schopte

Een anti-Israëlische demonstrant heeft een voorbijganger in Den Haag vorig jaar in elkaar geslagen en moet daarom 150 uur taakstraf uitvoeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. Daarnaast moet hij 1000 euro schadevergoeding betalen.

De betoger staat al jaren in het centrum van Den Haag. Op 10 augustus sprak een voorbijganger hem aan op zijn pro-Palestijnse protestbord. Dat mondde uit in een vechtpartij.

De betoger duwde de man weg en schopte vervolgens met de onderkant van „verharde en verzwaarde bergschoenen” in de buik van „een oudere met een wandelstok lopende man”. Die viel hard en liep twee breuken in zijn bekken op. Bovendien werken zijn darmen sinds de mishandeling niet goed meer.

De demonstrant was ook aangeklaagd voor een andere ruzie. Op 16 juli stond hij bij het Buitenhof, niet ver van de Tweede Kamer, toen een andere kritische voorbijganger iets tegen hem zei. De demonstrant zou toen hebben teruggezegd: „Ze moeten alle Nederlandse Joden de strot afsnijden”. Belediging en aanzetten tot geweld, vond het Openbaar Ministerie.

De verdachte zei tijdens het proces dat hij iets anders had gezegd, namelijk dat ze „de 700.000 Joden die in de bezette gebieden wonen 's nachts de strot moeten afsnijden”. Getuigen konden niet duidelijk maken wat hij precies had gezegd. Omdat het niet vaststaat wat de man nou echt heeft gezegd, besloot de rechtbank de man hiervan vrij te spreken.

Hij werd ook vrijgesproken van belediging van het staatshoofd van een bevriend land, namelijk de Israëlische president Shimon Peres. Die was in 2013 bij het Vredespaleis in Den Haag. De verdachte stond op de stoep en wilde een bord met de tekst „Judeo Nazi not welcome” laten zien. Agenten arresteerden hem en namen hem mee voordat Peres er was. De president heeft het bord niet gezien en kan dus niet beledigd zijn, aldus de rechtbank.