Nieuws/Binnenland
820745805
Binnenland

Nieuwe protestdag boeren op 18 december

AMSTERDAM - Boeren, mogelijk bijgestaan door de bouwwereld, komen woensdag 18 december aanstaande weer in actie. Dat heeft het bestuur van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) vanmorgen bekendgemaakt.

„Het bestuur heeft besloten dat het een dynamische actie wordt”, aldus FDF-voorzitter Mark van den Oever. Volgens hem zijn zowel de acties als de verzamelplekken regionaal. „Dit om miscommunicatie en wanorde in Nederland te voorkomen.” Wel zegt hij alvast dat het om een keiharde protestactie gaat. „Het statement wat we maken zal overduidelijk zijn en de kracht en de macht van de agrarische sector tonen. Deze zal internationaal doorklinken en een voorbeeld zijn voor veel boeren in Europa.”

Pas op de protestdag zelf zullen de precieze locaties van die acties, die de gehele dag in beslag zullen nemen, bekendgemaakt worden. „We beginnen ’s ochtends vroeg en door heel Nederland zijn we te vinden”, vertelt hij een beetje cryptisch. „Onze leden weten ook nog niet wat we gaan doen. Dat houden we geheim tot 6 uur diezelfde dag.” Om er standvastig aan toe te voegen: „We zullen strijden tot het einde en ver daarna.”

De actievoerders gaan vanaf 7 uur daadwerkelijk op pad. „Neem ruim voldoende eten en drinken mee”, is het advies dat zij elkaar geven. Alleen tractoren, met eventueel een caravan, zijn welkom. Giertanks en soortgelijke voertuigen niet, zo laat het bestuur tevens weten. Ook de morrende bouwers zouden kunnen aansluiten, geven de boze boeren aan. „We zijn nog met hen in overleg. Maar het kan zijn dat die zelf iets organiseren.”