Nieuws/Binnenland
820932609
Binnenland

VVD hekelt ’halfzacht’ geitenpaadje CU-minister

Haga Lyceum krijgt nieuwe deadline van Slob

Den Haag - Minister Slob (Onderwijs) geeft het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam nog twee dagen de tijd om een interim-bestuurder officieel aan te stellen. Doet de islamitische school dat niet dan wordt de bekostiging per 1 december gestopt.

En de kop van het door het ministerie verstuurde persbericht was nog wel zo ronkend: Minister Slob stopt bekostiging Haga Lyceum. Maar zo daadkrachtig als de tekst doet vermoeden is het genomen besluit helemaal niet. De Amsterdamse moslimschool krijgt namelijk nog twee dagen de tijd om zaken recht te breien.

Het Haga Lyceum is opnieuw in het nieuws omdat de deadline is verstreken waarop het schoolbestuur had moeten aftreden en er een tijdelijke bestuurder aan de slag moest zijn. Minister Slob had deze deadline ingesteld na het verschijnen van een alarmerend rapport van de onderwijsinspectie over de school. Daaruit bleek dat de middelbare moslimschool de financiën niet op orde heeft en er figuren rondom de school hangen die antidemocratisch gedachtegoed aanhangen.

De interimmer die het huidige bestuur op het oog heeft is Marcel Heuver. Volgens de school kon hij nog niet officieel worden benoemd, omdat de man geen moslim is en dit volgens de schoolstatuten wel verplicht is. Om hem te kunnen benoemen moeten de statuten dus op de schop.

Halfzacht geitenpaadje

Minister Slob stelt echter dat dit lang niet zo ingewikkeld is als de school doet overkomen. Waarom het Haga dan toch nog twee dagen de tijd krijgt om het alsnog te doen, wordt lang niet overal begrepen. VVD-Kamerlid Heerema noemt de gang van zaken ’halfzacht’ en wil met Slob in debat om te kijken of dit door de minister ingebouwde geitenpaadje alsnog kan worden gebarricadeerd.

Ook PVV en SP tonen onbegrip. „Het besluit van de minister lijkt heel wat, maar is het niet”, zegt Kamerlid Beertema (PVV). „Hij had een kasn om een einde te maken aan die lijdensweg, maar hij doet het niet. Waarom?”, verbijt hij zich. SP’er Kwint: „Ik zie werkelijk waar niet waarom we nog een kleine opening zouden moeten bieden.”

Slob zegt dat hij de twee dagen uitstel geeft, omdat het besluit om de financiering te stoppen ’zeer ingrijpend’ is voor leerlingen, ouders en personeel.

Korreltje zout

Directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken over het besluit van minister Slob om de financiering van zijn school stop te zetten. „Je moet dit met een korreltje zout nemen”, zegt hij in een eerste reactie. „We hebben nog een aantal belangrijke procedures lopen voordat de betaling per 1 december stopt.”