Nieuws/Binnenland
821123
Binnenland

Investeerders haken af door politiek

Tekort woningen senioren dreigt

Als er niets gebeurt, heeft Nederland in 2018 een tekort aan ten minste 40.000 seniorenwoningen.

In totaal 64 procent van de beleggers heeft geen interesse in nieuwbouw van die huizen door de veranderlijke politiek.

Directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar maakt zich naar aanleiding van recent onderzoek zorgen. „Er worden te weinig geschikte woningen gemaakt, terwijl Nederland snel vergrijst. Van drie miljoen senioren dit jaar naar 4,7 miljoen in 2040. Maar grote projecten om huizen te bouwen waar ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, zijn er niet genoeg. Het kabinetsbeleid verandert zo vaak, dat het voor beleggers niet interessant is.”

Aanpassingen

Het gevolg is volgens Van der Ploeg dat ouderen te lang in huizen blijven wonen die ’te groot en niet seniorproof’ zijn. De kosten voor de aanpassingen van die huizen en de zorg van de bewoners komen sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op het bordje van de gemeente.

Maar Arno Heltzel van de grootste ouderenbond van Nederland maakte zich vorige week in deze krant al zorgen dat gemeenten dat soort aanvragen steeds vaker weigeren: „Als ouderen in een verzorgingstehuis terechtkomen, draait de rijksoverheid op voor de kosten.” Het zou voor gemeenten dus goedkoper zijn om relatief goedkope hulpvragen te weigeren, terwijl een jaar in een verzorgingstehuis 80.000 euro kost.

Van der Ploeg zou graag zien dat er nieuwe initiatieven ontstaan om het bouwen van seniorenwoningen weer aantrekkelijk te maken. „Ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen en dat is ook het overheidsbeleid op het moment. Er zijn lokaal veel mooie initiatieven, maar een landelijke visie ontbreekt. Dan haken veel beleggers af.”