Nieuws/Buitenland

Vlaamse schrijver Jef Geeraerts overleden

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is overleden. De schrijver, die bekend werd van de vierdelige Gangreen-cyclus, is 85 jaar geworden. Zijn dochter Ilse maakte maandag zijn overlijden bekend.

Geeraerts schreef tientallen romans, maar ook enkele toneelstukken en een hoorspel. Hij groeide uit tot een van de meest gelezen Vlaamse schrijvers. Met zijn thriller De Zaak Alzheimer ontving hij in 1986 de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige misdaadroman.

Hij startte zijn literaire carrière met het beschrijven van zijn ervaringen in Belgisch Congo, waar hij in de jaren vijftig werkte. In 1968 verscheen Black Venus, het eerste deel van de Gangreen-cyclus. Het boek deed in Vlaanderen veel stof opwaaien. Sommigen zagen het werk als racistisch of pornografisch.

De laatste jaren leefde de schrijver een teruggetrokken bestaan. In een interview vorige week aan het Belgische tijdschrift Humo zei hij dat het enige wat hem nu nog restte de dood was. „Je kan niet blijven leven, hé, de datum nadert”, aldus Geeraerts.