Nieuws/Buitenland
821480
Buitenland

Erdogan geeft Turken stemadvies in Hasselt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond de Turken stemadvies gegeven bij een toespraak in het Belgische Hasselt, niet ver van Maastricht. Hij zei onder meer dat de huidige bewindsploeg „goed bezig” is, en dat mensen hieraan mogen denken als ze hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen op 7 juni.

Ook wees hij op toekomstige projecten, zoals de bouw van de grootste luchthaven van Europa, in Istanbul. Hoewel hij de naam van de door hem zelf gestichte islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP niet noemde, waren zijn verklaringen positief voor de huidige regering.

Zijn uitspraken zijn saillant want volgens de grondwet hoort Erdogan als president politiek-neutraal te zijn. Ook in het Duitse Karlsruhe kreeg hij het verwijt campagne te voeren voor de AKP. Daar liep zijn bezoek uit op een gewelddadige confrontatie tussen voor- en tegenstanders. Meerdere mensen raakten gewond. In Hasselt daarentegen waren geen ongeregeldheden en werd Erdogan enthousiast onthaald door zo'n 15.000 aanhangers.