Nieuws/Binnenland
821489
Binnenland

Alcoholslot valt uit op de snelweg

Het alcoholslot kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Een auto met met alcoholslot viel onlangs midden op de snelweg uit toen de accu van de alcoholmeter leeg was.

Op dat moment reed de bestuurder 120 kilometer per uur. Vervolgens rolde het voertuig langzaam verder, tussen langsrazende medeweggebruikers. De bestuurder kon de motor niet meteen herstarten; eerst moest het alcoholslot opnieuw laden, daarna kon hij pas weer blazen in het apparaat en de auto weer starten. Inmiddels was de snelheid tot net boven de 50 gezakt, meldt de NOS. Sturen en remmen ging ook zwaar, omdat de stuur- en rembekrachtiging waren uitgevallen.

De bestuurder, die anoniem wil blijven, zegt dat het hem meerdere keren is overkomen.

„We nemen dit incident serieus. Het alcoholslot moet werken en verkeersveiligheid is ook belangrijk”, laat een woordvoerster van het CBR in een reactie weten. Het CBR heeft „meteen” contact opgenomen met het bedrijf Draeger, dat het alcoholslot heeft gemaakt, en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat de apparaatjes goedkeurt. Het is niet bekend wanneer duidelijk is wat er precies is misgegaan. Wegverkeersdienst RDW staat voor een raadsel.

Blazen

Duizenden mensen hebben van het CBR een alcoholslot in hun auto moeten laten inbouwen, nadat ze waren betrapt met drank op. Ze moeten voor vertrek blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.

De Raad van State zette in maart een streep door het alcoholslot. Volgens de hoogste bestuursrechter is er te weinig ruimte om naar individuele gevolgen voor automobilisten te kijken. Daarnaast had de Hoge Raad een dag daarvoor al bepaald dat iemand die een alcoholslot moet laten bouwen, niet ook nog eens voor de rechter kan worden gesleept. Dat geldt echter alleen voor nieuwe gevallen. Wie al een alcoholslot had, houdt dat. Bovendien werkt het kabinet aan een plan om het alcoholslot toch mogelijk te maken.