Nieuws/Buitenland
821499
Buitenland

Gewonden bij bezoek Erdogan aan Karlsruhe

Een bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de Duitse stad Karlsruhe is zondag uitgelopen op een gewelddadige confrontatie tussen aanhangers en tegenstanders van de Turkse staatsman. Daarbij raakten meerdere mensen gewond.

Zo'n 14.000 mensen verzamelden zich zondagmiddag in het beursgebouw in de Duitse plaats om te luisteren naar Erdogan. Voor het gebouw vond tegelijkertijd een grote betoging plaats tegen de Turkse president. Op een zeker moment raakten demonstranten, onder meer aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, slaags met mensen die voor de deur van het gebouw wachtten om naar binnen te mogen. De politie wist de twee groepen uiteindelijk van elkaar te scheiden.

Erdogan werd in het beursgebouw ontvangen door een enthousiaste menigte. Velen droegen de Turkse vlag bij zich en juichten de president toe. Erdogan riep in zijn toespraak de massa op om te gaan stemmen. Op 7 juni gaat Turkije naar de stembus en ook Turken die in het buitenland wonen mogen stemmen. Zij vormen 5 procent van de geregistreerde kiezers.

Tegenstanders beschuldigen Erdogan ervan een campagne te voeren voor de islamitisch-conservatieve partij AKP, die hij zelf heeft gesticht. Volgens de grondwet hoort Erdogan als president echter politiek neutraal te zijn.

Erdogan zelf zegt Turken in het buitenland te bezoeken om ze te steunen. Hij stimuleerde zijn publiek te integreren in Duitsland, maar de waarden, religie en taal van het thuisland Turkije te koesteren.