Nieuws/Buitenland
821507
Buitenland

Merkel en Poetin leggen krans

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben zondag gezamenlijk een krans gelegd bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou. Tijdens de ceremonie klonk het Duitse en Russische volkslied en een begrafenismars. Na de ceremonie maakten Merkel en Poetin een wandeling door de Alexandertuin in het Kremlin.

Merkel is ook in Moskou om de crisis in de Oekraïne te bespreken. De bondskanselier benadrukte zondag de noodzaak om „moeilijke situaties” met vreedzame en diplomatieke middelen op te lossen. Poetin pleitte daarna voor een snelle oplossing voor de „problemen” tussen Rusland en Duitsland.

Merkel noemde de annexatie van de Krim door Rusland „een tegenslag” in de samenwerking tussen Rusland en Duitsland en een „bedreiging voor de vrede in Europa”. Poetin erkende dat de Russisch-Duitse betrekkingen betere tijden hebben gekend, maar benadrukte wel de vriendschap tussen Duitsland en Rusland. Ook hij zei een vreedzame oplossing te willen. Volgens de Russische president boekt het vredesproces in het oosten van Oekraïne „ondanks de problemen” vooruitgang.

Rusland herdenkt deze dagen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op nazi-Duitsland. Zaterdag vond een grote militaire parade plaats op het Rode Plein in Moskou. Veel westerse politici hebben dit jaar de overwinningsparade geboycot vanwege de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. Ook Merkel was niet aanwezig bij de parade. Zij reisde pas zondag naar Moskou.