Nieuws/Binnenland
821509
Binnenland

Eerste gevecht inval Duitsers 1940 herdacht

Het eerste vuurgevecht tussen Nederlandse en Duitse militairen in 1940 is zondag herdacht in Roermond. Het vuurgevecht 75 jaar geleden wordt beschouwd als de eerste officiële gevechtshandeling van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.

Bij de herdenking onthulden kolonel Jan Willem Maas en anderen een monument op de plek aan de Kapellerlaan in Roermond waar in de nacht van 9 op 10 mei 1940 de eerste schermutselingen plaatsvonden.

Als Nederlandse soldaten vermomde Duitse militairen probeerden de Maasbrug in Roermond in handen te krijgen. Nog voor ze de brug bereikten, werden ze ontdekt en tegengehouden. Dat leidde tot schieten over en weer. Om verder oprukken door de Duitsers te verhinderen, bliezen Nederlandse militairen de bomen op de Kapellerlaan op, waardoor die op de weg vielen. Daarop trokken de Duitsers zich terug. Tijdelijk, zoals bekend.

De opzet van de Duitsers om de Maasbrug ongeschonden in handen te krijgen, mislukte. Na het incident bliezen soldaten van het 17e grensbataljon de Maasbrug om 3.50 uur op. Tien minuten later begon de grote Duitse aanval.

Bij de onthulling van het monument was ook de 97-jarige veteraan Johan Jessen aanwezig. Hij was een van de soldaten die bij de Maasbrug wacht hielden en de brug opbliezen.