Nieuws/Buitenland
821510
Buitenland

Zwarte dozen gecrasht vliegtuig gevonden

De zwarte dozen van het zaterdag gecrashte militaire vliegtuig in het Spaanse Sevilla zijn veiliggesteld. De dozen, die onder meer duidelijkheid moeten geven over de oorzaak van het ongeluk, zijn overhandigd aan de onderzoekers. Dat heeft de Spaanse regering zondag bekendgemaakt.

Bij de crash met de Airbus A400M kwamen vier van de zes crewleden om het leven. De twee bemanningsleden die gewond raakten zijn er ernstig aan toe. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig, dat een testvlucht maakte, neer bij Sevilla. Het vliegtuig was besteld door het Turkse leger en kost ruim 100 miljoen euro. De inzittenden werkten allemaal voor vliegtuigbouwer Airbus.

Als gevolg van de crash hebben meerdere Europese landen die met het nieuwe toestel testten, besloten dit type Airbus tot nader order aan de grond te houden. Dit geldt in ieder geval voor Duitsland en Groot-Brittannië. Ook het Turkse leger heeft daartoe besloten. Frankrijk blijft haar zes toestellen voorlopig gebruiken. Maar volgens Defensieminister Jean-Yves Drian wordt het gebruik ervan beperkt tot het strikt noodzakelijke. „Alleen vluchten die extreem belangrijk zijn voor militaire operaties worden toegestaan.”

Het neergestorte vliegtuig is het grootste propellervliegtuig ter wereld. Zeven landen - Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, België en Luxemburg - besloten om het toestel te laten bouwen. De productie begon in 2011. De A400M moet de Hercules C-130 vervangen.