Nieuws/Buitenland
821550
Buitenland

Nachtwolven in Berlijn

De Russische motorclub Nachtwolven heeft zaterdag samen met duizenden mensen in Berlijn stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in het Treptow-park in het oosten van de Duitse hoofdstad, waar een groot sovjetmonument staat ter herdenking aan het einde van de oorlog. Dat meldde de krant Berliner Morgenpost.

Volgens de politie waren er zo'n 5000 mensen. Velen van hen zwaaiden met Russische vlaggen en bij het monument zijn bloemen en kransen gelegd. De Russische ambassadeur in Duitsland, Vladimir Grinin, was bij de herdenking aanwezig. Er staan zo'n tien demonstraties en herdenkingsceremonies gepland in en om het park, meldde de politie.

De komst van de Nachtwolven in Berlijn was tegen alle verwachting in. Duitsland had eerder uit veiligheidsoverweging de visa van enkele clubleden ingetrokken, maar dat was volgens de rechter onterecht. De motorclub is omstreden vanwege zijn nationalistische karakter en de nauwe banden met het Kremlin.

Bezoekers van de herdenking hebben de motorrijders gefeliciteerd met hun reis en gaven bloemen. De Nachtwolven zijn in meerdere groepen eind april vertrokken uit de Russische hoofdstad naar Berlijn. Met hun tocht naar Berlijn wilden ze in de voetsporen treden van het Rode Leger, dat zich 70 jaar geleden een weg naar Berlijn vocht en nazi-Duitsland versloeg.

Tijdens hun tocht hebben clubleden op diverse plekken in Oost-Europa herdenkingen bijgewoond en kransen gelegd bij monumenten. De Nachtwolven waren gespot in onder andere Oekraïne, Tsjechië en Finland. Polen heeft de motorclub geweerd.