Nieuws/Buitenland
821562
Buitenland

VN hekelt bestoken van bewoond gebied Jemen

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië schendt het internationaal recht door bombardementen uit te voeren op bewoonde gebieden als Sa'dah. Dat zegt de VN-coördinator humanitaire zaken voor Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw, zaterdag.

De coalitie had burgers opgeroepen de grensregio te verlaten, maar volgens Van der Klaauw is dat niet voldoende. „Waarschuwen voor een aanstaande aanval ontslaat betrokken partijen niet van hun verplichting onder het internationaal recht om burgers te beschermen tegen letsel”, aldus de coördinator.

Door een tekort aan brandstof is het voor veel mensen onmogelijk Sa'dah te verlaten. „Door een volledig gouvernement tot doelwit te maken, lopen talloze burgers gevaar”, stelt de Nederlander, die alle partijen oproept geen aanvallen te lanceren vanuit bewoonde gebieden.

Volgens de VN zijn door het conflict in Jemen sinds medio maart meer dan 1400 mensen gedood. 6000 personen raakten gewond, onder wie veel burgers. „Zelfs de burgerbevolking in grensplaatsen in Saudi Arabië is blootgesteld aan de strijd”, aldus een verklaring.

De coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië probeert al sinds eind maart de Houthi-rebellen terug te dringen, die grote delen van Jemen in handen hebben. De opstandelingen strijden op hun beurt tegen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

De burgerbevolking is de dupe van de aanhoudende strijd. Zo sloegen alleen al in Sa'dah duizenden mensen op de vlucht. Jemenitische burgers blijven volgens de VN vaak verstoken van zaken als voedsel, water en medische hulp.