821601
Buitenland

Airbus stort neer bij Sevilla

Bij de crash van een militair transportvliegtuig in het zuiden van Spanje zijn zaterdag zeker drie Spaanse crewleden omgekomen. Twee inzittenden zijn met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Dat hebben Spaanse hulpdiensten bekendgemaakt.

Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig neer bij Sevilla. Het was met zes man een testvlucht aan het maken. Het vliegtuig was besteld door het Turkse leger. De inzittenden werkten allemaal voor vliegtuigbouwer Airbus.

Grote zwarte rookwolken stegen op van de crashsite, die volgens de krant Ultima Hora ongeveer anderhalve kilometer van het vliegveld San Pablo ligt. Het vliegtuig zou rond 13.00 uur tegen een hoogspanningsmast zijn geknald toen het een noodlanding maakte en in een akker zijn gestort. Daar is het vliegtuig in brand gevlogen. De piloot zou voor de noodlanding nog een noodsignaal hebben gegeven. De luchthaven is tijdelijk dicht, ook al stortte het vliegtuig net daarbuiten neer, meldde El Mundo. De brandweer is namelijk uitgerukt en niet meer op het vliegveld aanwezig.

Rajoy sprak zijn verdriet uit over het ongeluk. „We leven mee met de slachtoffers en hun familie en betuigen onze spijt”, zei hij.

Het neergestorte vliegtuig is een Airbus A400M, het grootste propellervliegtuig ter wereld. Zeven landen - Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, België en Luxemburg - besloten om het toestel te laten bouwen. De productie begon in 2011. De A400M moet de Hercules C-130 vervangen. De Spaanse overheid heeft 27 toestellen van dit model gekocht. Het eerste zou in 2016 worden geleverd. Het vliegtuig zou worden gebouwd in Sevilla en nog getest worden.

Het Duitse leger test momenteel ook dit type Airbus. Volgens het tijdschrift Der Spiegel blijven de toestellen aan de grond tot duidelijk is waardoor de crash is veroorzaakt.