Nieuws

Ericsson daagt Apple voor Nederlandse rechter

Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson sleept Apple voor de rechter, in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De Amerikaanse fabrikant van smartphones, tablets en andere consumentenelektronica zou gebruik maken van gepatenteerde technologie zonder daarvoor te betalen.

Bestuurder Kasim Alfalahi, bij Ericsson verantwoordelijk voor de bewaking van intellectueel eigendom, heeft dat vrijdag laten weten aan persbureau Bloomberg. Hij sprak van ,,een zeer ernstige zaak, ongeacht om welk bedrijf het gaat.'' In de Verenigde Staten loopt ook al een rechtszaak.

Ericsson, dat zelf met name netwerkapparatuur maakt, heeft patent op veel basistechnologieën die worden toegepast in mobiele telefoons. Dat betekent dat alle fabrikanten van smartphones het bedrijf moeten betalen voor het gebruik daarvan.

Misbruik

Tot voor kort deed Apple dat ook netjes, maar de licentieovereenkomst die het Amerikaanse bedrijf daarover had met Ericsson, liep eerder dit jaar af. De twee ondernemingen konden het vervolgens niet eens worden over een nieuw contract en stapten allebei naar de rechter.

Het conflict is het gevolg van een fundamenteel verschil van mening over wat precies de waarde van een toestel bepaalt. Apple meent dat zijn eigen design en technologische innovaties doorslaggevend zijn. De basistechnologie waarop Ericsson patent heeft, is volgens het bedrijf van ondergeschikt belang.

Apple vindt dat Ericsson daarom recht heeft op een lagere vergoeding voor het gebruik van die technologie dan tot dusver moet worden betaald. Het Zweedse bedrijf zou mee proberen te liften op het commerciële succes van de iPhone en daarmee misbruik maken van zijn patentrechten.