Nieuws/Binnenland
821892
Binnenland

'Schiphol verkwist miljoenen in bouw'

Schiphol werkt bij bouwprojecten 30 procent duurder dan noodzakelijk is. Minister Dijsselbloem (Financiën) is sinds vorig jaar mei op de hoogte van de verspilling bij de staatsdeelneming, evenals de Tweede Kamer. De commissie Financiën is geïnformeerd in een brief die door De Telegraaf is ingezien. De lezing wordt bevestigd door verschillende bronnen rondom de luchthavendirectie, die stellen „dat belastinggeld door Schiphol verbrand wordt.”

Het gaat om een hardnekkig probleem. Naar nu bljikt is al in 2012 accountantskantoor KPMG ingeschakeld om te helpen kosten in de hand te houden bij Schiphol. Dit heeft niet tot grote verbeteringen geleid, omdat projectleiders niet in staat zijn adviseurs en aannemers doelmatig aan te sturen, aldus bronnen. De aannemers maken vervolgens gebruik van de ruimte die hen geboden wordt.

In de brief aan de Kamer wordt uitgebreid gesproken over de geldverspilling bij de luchthaven, die het steeds zwaarder krijgt om overeind te blijven in de mondiale concurrentiestrijd. „Zelfs voor een viltstift betaalt men vanwege allerlei procedures tweemaal meer dan bij de kantoorboekhandel”, zo valt er te lezen.

Lees verder: Schiphol-organisatie staat niet open voor kritiek