Nieuws/Binnenland
822592
Binnenland

Onduidelijkheid over optreden in Amsterdam

Haatsjeik niet naar Utrecht

Haatsjeik Adil al-Kalbani komt toch niet naar Utrecht. De moskee Essalaam in Hooggraven had hem uitgenodigd voor aanstaande vrijdag, maar trekt de uitnodiging in vanwege 'maatschappelijke onrust'. Eerder werd de haatsjeik al geweerd in Groningen.

Hoewel de gemeente Utrecht op de hoogte was van de mogelijke komst van al-Kabani, werd er geen druk uitgeoefend om het niet door te laten gaan, zegt een woordvoerder van de moskee tegen het AD.

De imam zou maandag spreken bij een moskee in het Groningse Selwerd. Ook daar werd de uitnodiging later ingetrokken. De omstreden imam uit Saoedi-Arabië zou op tournee gaan naar Groningen, Amsterdam en Utrecht.

Ophef

Vanavond zou Al-Kalbani preken in de An Nasr-moskee in Amsterdam-Oost. Het gebedshuis was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Bronnen binnen het stadsdeel melden woensdag dat de haatsjeik heeft besloten af te zien van zijn bezoek. Volgens onbevestigde berichten komt Imam Laayoun, een gematigde imam uit Marokko, in zijn plaats.

Al-Kalbani  zorgde voor ophef toen hij zei dat alle joden en christenen van het Arabisch schiereiland verdreven zouden moeten worden. In 2013 mocht hij Groot-Brittannië niet in.