Nieuws/Buitenland
82268280
Buitenland

Zweedse artsen slaan alarm over spermatekorten tijdens pandemie

STOCKHOLM - De coronacrisis heeft in Zweden ook grote gevolgen voor vrouwen die kunstmatig zwanger willen worden. Spermadonors blijven weg bij klinieken. Daardoor liep de gemiddelde wachttijd voor kunstmatige inseminatie vorig jaar op van zes tot ongeveer dertig maanden, zeggen betrokken artsen.

„Het sperma raakt op. We hebben nog nooit zo weinig donors gehad als vorig jaar”, zei afdelingshoofd Ann Thurin-Kjellberg van het academisch ziekenhuis in Göteborg. Het probleem beperkt zich volgens haar niet tot die stad. „Het is een nationaal fenomeen. De voorraad is op in Göteborg en Malmö en binnenkort ook in Stockholm.”

Sommige Zweedse regio’s roepen mannen al via sociale media op zich te melden, met wisselend succes. Het sperma van nieuwe donoren kan bovendien niet direct worden gebruikt. Dat kan zo’n acht maanden duren omdat mannen met allerlei testen te maken krijgen en niet alle spermamonsters bruikbaar zijn. Gedoneerd sperma mag in Zweden bovendien bij maximaal zes vrouwen worden gebruikt.

Zweedse vrouwen hebben ook de optie naar een privékliniek te stappen die sperma inkoopt in het buitenland. Zo’n behandeling kan 100.000 Zweedse kroon (bijna 10.000 euro) kosten en dat kan niet iedereen betalen. Thurin-Kjellberg vindt dat meer gedaan moet worden om potentiële donors over de streep te trekken. „We moeten Zweedse mannen op televisie oproepen zich te melden.”