Nieuws
822794
Nieuws

'Stappen tegen curator'

Failliete vastgoedman Evert Kroon vrijgelaten

De failliete vastgoedman Evert Kroon is vrijdag vrijgelaten. Ruim een week zat Kroon in de cel op last van justitie, omdat hij onvoldoende meewerkte met zijn curator.

Op woensdag 22 april werd Kroon gearresteerd, na afloop van een zitting in de strafzaak rond een valse factuur van Jan des Bouvrie.

Volgens zijn advocaat Geertjan van Oosten was Kroon „op volstrekt oneigenlijke gronden” gegijzeld: „Kroon heeft altijd volledige medewerking verleend. Gelukkig heeft de curator nu eieren voor zijn geld gekozen. We beraden ons op stappen. Zo zouden we bij de rechter kunnen afdwingen dat er een andere curator wordt aangewezen, een curator die wél oog heeft voor de bijzondere omstandigheden van het geval.”

Verbaasd

Curator Robert de Lauwere reageert verbaasd: „Er is een aantal mogelijkheden. Eén ervan is dat Van Oosten er helemaal niets van begrijpt. Een andere mogelijkheid is dat hij een verhaaltje verzint, omdat hij denkt op die manier zijn cliënt gelukkig te maken.”

Kroon is onder voorwaarden vrijgelaten. Zo zal hij zijn paspoort bij de curator inleveren, waardoor de kans dat de vastogedman naar het buitenland vlucht kleiner wordt. Ook heeft Kroon zijn volledige medewerking toegezegd aan de afwikkeling van zijn faillissement, en draagt hij het bestuur over van een aantal vastgoedbv’s die nog niet failliet zijn.

Volgens advocaat Van Oosten was Kroon al eerder akkoord met de voorwaarden: „Dat hadden we al lang en breed aangeboden! Dat is het irritante. We hadden er na een halve dag al uit kunnen zijn. Dat neem ik De Lauwere echt kwalijk. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”

Jan des Bouvrie

Kroon was kort voor zijn arrestatie aanwezig bij een hogerberoepzitting in een strafzaak bij het gerechtshof Arnhem. In die zaak is hij in 2012 door de rechtbank veroordeeld tot achttien maanden celstraf wegens belastingontduiking. In 2010 had justitie een valse factuur ontdekt van interieurontwerper Jan des Bouvrie aan Kroon. Nader onderzoek wees uit dat Kroon 1,5 miljoen euro aan belasting had ontdoken. Des Bouvrie trof een schikking met justitie voor 25.000 euro. Des Bouvrie zelf was volgens het OM niet op de hoogte van de fraude.

Binnenkort wordt Kroon ook als getuige verhoord in de strafzaak tegen de van fraude verdachte oud-topman Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale. Hij zou wetenschap hebben over een schimmige vastgoeddeal die Möllenkamp in 2005 deed aan de Nieuwe Meer in Amsterdam, waar deze samen met Jan-Dirk Paarlberg een hotel en luxe woningen wilde realiseren. Het project strandde en Rochdale bleef zitten met duur betaalde, nutteloze grond.

Zakenblad Quote schatte Kroons vermogen ooit op 80 miljoen euro. In januari werd hij persoonlijk failliet verklaard op verzoek van de fiscus.