Nieuws/Binnenland

Hennis: onderhoud is vereiste voor vrijheid

„Het bouwwerk van onze vrijheid staat in feite permanent in de steigers. Het is simpelweg nooit af. Want als onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie gaan woekeren, kan zelfs het fundament van dit robuuste bouwwerk vergaand worden aangetast.” Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag bij de dodenherdenking op het ereveld Loenen, bij Apeldoorn.

„Vrij om te zijn, vrij om te kiezen, vrij om te geloven, vrij om te vinden. Het kan een stootje hebben. Let wel, onderhoud is een vereiste”, zei ze. Hennis refereerde in haar toespraak aan een uitspraak van enkele eeuwen geleden van de toenmalige Amerikaanse president Thomas Jefferson: „De prijs van de vrijheid is eeuwige waakzaamheid. Laat het oog der waakzaamheid zich nooit sluiten”. „Het is nog altijd actueel. En meer dan dat”, zei de minister.

Ze vertelde verder over haar overgrootmoeder Maaike Nouwen, de moeder van haar opa, die tijdens de oorlog onderdak bood aan „zij die dat nodig hadden”. Ze had een pension in hartje Amsterdam en stelde haar zolder beschikbaar. „Omdat ze dit zo vanzelfsprekend vond. Ook zij werd verraden. Afgevoerd naar Vught en daarna Ravensbrück. Aldaar aan ontberingen overleden”, aldus de minister.

Op het ereveld Loenen liggen ongeveer 4000 oorlogsslachtoffers begraven. Zij kwamen sinds mei 1940 om in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname, concentratiekampen, bij executies of tijdens vredesmissies.