Nieuws
823152
Nieuws

Hard bewijs voor stelselmatig gevaar van luchtverversing

Dodelijk gif in vliegtuig

Voor het eerst is het nu aangetoond: inzittenden van vliegtuigen worden stelselmatig blootgesteld aan levensbedreigende zenuwgassen, die door de motoren met verse lucht worden binnengezogen.

Wie vaak vliegt en die gifstoffen niet goed kan afbreken, loopt het risico doodziek te worden en zelfs te sterven. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam leveren binnenkort bikkelhard bewijs in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior.

„We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht met autocoureurs als controlegroep. Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook oorzaak van bijvoorbeeld MS en alzheimer”, zo bevestigde dokter Michel Mulder, zelf piloot, gisteren tegen De Telegraaf.

Hoge claims

AMC-radioloog Liesbeth Reneman leidt de studie naar het zogeheten ’aerotoxic syndrome’, dat in alle typen vliegtuigen kan voorkomen, met uitzondering van de nieuwe Boeing 787 Dreamliner, die andere technieken van luchtverversing toepast.

De luchtvaart verzwijgt het probleem volgens Mulder, omdat aanpassingen van vliegtuigen met filters vele miljarden gaat kosten. Ook dreigen er hoge claims als een beroepsziekte wordt vastgesteld. Onder meer KLM heeft eigen onderzoek laten doen, waaruit zou blijken dat de hoeveelheid giftige TCP’s in de cabine- en cockpitlucht verwaarloosbaar klein is.

Lees ook: 'Gigantische doofpotaffaire'