Nieuws/Buitenland
823232843
Buitenland

Invallen in Dresden vanwege ’moordplan’ antivaxers tegen premier

Politie tijdens de invallen in Dresden.

Politie tijdens de invallen in Dresden.

DRESDEN - Speciale eenheden hebben invallen gedaan in en bij de Duitse stad Dresden vanwege een vermeend plan om deelstaatpremier Michael Kretschmer te vermoorden. De dreiging komt volgens media in Duitsland uit de hoek van tegenstanders van het vaccinatiebeleid.

Politie tijdens de invallen in Dresden.

Politie tijdens de invallen in Dresden.

Zeker een verdachte is gearresteerd. In totaal hebben de autoriteiten vijf mannen van 32 tot 64 jaar en een vrouw van 34 in het vizier, maar ze gaan uit van meer betrokkenen. Bij de invallen zijn wapens aangetroffen, waaronder kruisbogen.

De operatie van de politie volgt op berichtgeving van omroep ZDF. Die had onlangs gemeld dat radicale vaccinatietegenstanders op berichtendienst Telegram hadden gesproken over plannen om de regeringschef van Saksen te vermoorden. Leden van de groep wekten de indruk dat ze mogelijk over wapens beschikten.

De politie stuurde een zwaarbewapende eenheid op pad om gebouwen, waaronder woningen, te doorzoeken. De autoriteiten melden dat invallen werden gedaan op zeker zes locaties. Het vermoeden zou bestaan dat een „ernstige geweldsdaad” tegen de staat wordt voorbereid.

Duitsland telt een grote beweging van burgers die zich verzetten tegen het coronabeleid van de overheid. Die heeft ook veel steun in Saksen, waar de vaccinatiegraad onder het landelijke gemiddelde ligt. Er verzamelde zich eerder nog een groep demonstranten met fakkels bij de woning van een minister in de oostelijke deelstaat.