823374
Binnenland

Senator houdt afstand van OSF

Senator Kees de Lange blijft erbij dat hij niet langer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer wil zitten. Vrijdag besloot hij de banden met de OSF te verbreken omdat de Volkspartij Limburg van de omstreden politicus Jos van Rey OSF-lid zou worden. Zaterdag bleek dat echter voorlopig niet door te gaan.

Voormalig VVD'er Van Rey moet terechtstaan op verdenking van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. De Lange vindt dat politici als Van Rey de politiek in diskrediet brengen en wilde daarom niets meer met de OSF te maken hebben. Hij leefde al langer in onmin met het bestuur van OSF, waarin een aantal regionale partijen samenwerkt met een gezamenlijke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

De OSF zegt de stap van De Lange te betreuren en vindt het ook voorbarig omdat de ledenraad zaterdag besloot om de Volkspartij Limburg nog maar even buiten OSF te houden. Te veel partijen bleken moeite te hebben met Van Rey. Maar De Lange zegt geen enkele reden te hebben om op zijn besluit terug te komen. Hij vindt dat het bestuur van OSF had moeten opstappen.

De Lange zit nog een maand in de Eerste Kamer. Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer.