Nieuws/Buitenland
823556
Buitenland

Afghaanse regering praat met Taliban in Qatar

Een Afghaanse regeringsdelegatie is naar Qatar gereisd voor „open besprekingen” met vertegenwoordigers van de Taliban. Dat heeft Attaullah Ludin, plaatsvervangend leider van de Afghaanse Vredesraad, vrijdag laten weten.

De Amerikanen maakten in het najaar van 2001 een einde aan het bewind van de fundamentalistische Taliban in Afghanistan. De Taliban begonnen daarna een guerrillaoorlog tegen de regering in Kabul. De laatste tijd hebben zij concurrentie van de terreurbeweging Islamitische Staat, die zijn invloed in het land probeert uit te breiden.

De besprekingen tussen de delegatie en de Taliban moeten zondag en maandag worden gehouden. Zij moeten formele vredesbesprekingen tussen beide partijen dichterbij brengen. Een Talibanfunctionaris in Qatar bevestigde dat er overleg met de Afghaanse delegatie op komst is. Daarbij zouden ook enkele Pakistanen aanwezig zijn. De commandant van de Pakistaanse strijdkrachten zei begin dit jaar tegen de Afghaanse president Ashraf Ghani dat leiders binnen de Taliban met de regering over vrede willen spreken, maar tot nu toe zijn er weinig tekenen van vooruitgang.

Het is nog niet duidelijk of Mullah Mohammed Omar, de leider van de Taliban, achter het overleg staat. Hij is al jaren niet in het openbaar verschenen, maar volgt volgens een biografie van hem, die de Taliban onlangs op hun website zetten, het dagelijks nieuws in Afghanistan nauwgezet.