Nieuws/Binnenland

Levenslang voor dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

De rechtbank in Amsterdam heeft Anouar 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26) beiden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Beide verdachten zijn schuldig aan de moorden op Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21), evenals de poging tot moord op Benaouf A. Twee motoragenten die door de daders van dichtbij met een kalasjnikov werden beschoten, kwamen met de schrik vrij. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Doorslaggevend voor de levenslange celstraf is de ,,verachtelijke" poging tot doodslag op de twee motoragenten. ,,Daarmee passeerden zij een grens. Het was een uiting van minachting voor de rechtsstaat, waarmee zij zich buiten de samenleving plaatsten", concludeerde de rechtbank. Het vonnis moet duidelijk maken dat dergelijk geweld ,,niet wordt getolereerd."

De rechtbank hekelde ,,het gemak en de koelbloedigheid" en ,,het kille, ongekend gewelddadige handelen" van de daders, die met een zwaar kaliber vuurwapens het vuur openden op hun slachtoffers en waarbij de kogels rondvlogen door de buurt. Twee ervan doorboorden bij de wild-west een woonboot, een vloog door een kinderkamer. Voor de buurtbewoners was sprake van ,,angstaanjagende taferelen", aldus de rechters. De slachtoffers werden ,,op gruwelijke wijze" vermoord.

De wilde schietpartij in de woonwijk is het gewelddadigste hoofdstuk uit de grote onderwereldoorlog in en rond Amsterdam. De beelden van de doorzeefde Range Rover van de doelwitten zijn er het symbool van geworden.

Doelwit Benaouf A. ontkwam door tussen de woonboten in het water te springen. Hij werd vorig jaar zelf tot tien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.

Medeverdachte Stefan S. (45) kreeg vrijdag honderd dagen cel opgelegd voor verboden wapenbezit. Omdat die straf gelijk staat aan de tijd die hij in voorarrest zat, is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil. Het Openbaar Ministerie had zelfs vrijspraak voor S. gevraagd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de twee moordaanslagen. Dit wegens gebrek aan bewijs.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");