Nieuws
823707
Nieuws

Tesla lanceert accu van $3000 om thuis stroom op te slaan

Tesla, de fabrikant van gelikte elektrische auto's, richt een nieuwe tak van het bedrijf op: Tesla Energy. Dat onderdeel gaat zich richten op innovaties op het gebied van energie, en niet alleen voor elektrische auto's. Het eerste product van Tesla Energy is de 'Powerwall Home Battery', een grote accu waarmee gezinnen en bedrijven zelf stroom kunnen opslaan voor later gebruik.

Dat maakte Tesla-ceo Elon Musk donderdagavond (plaatselijke tijd) bekend in Hawthorne, Californië. Tesla is natuurlijk al langer bezig met de ontwikkeling van elektrische accu's. De producent van elektrische auto's bouwt momenteel in Nevada zelfs een accufabriek van $5 miljard.

 

'The issue with existing batteries is... they suck', aldus Musk. Daar belooft hij verandering in te zullen brengen. De Powerwall Home Battery moet vanaf het eind van de zomer verkrijgbaar zijn en kan vanaf vandaag worden voorbesteld in de VS. Het goedkoopste model, een accu van 7 kilowattuur, kost $3000. Een accu van 10 kWh moet $3500 gaan kosten. De lithium-ion-accu kan aan de muur worden opgehangen.

 

 

Er komen ook accu's met een capaciteit van 100 kWh voor industriële toepassingen. Het is mogelijk meerdere van deze accu's te combineren tot een capaciteit van meer dan 10 megawattuur, aldus Tesla.

 

 

De accu geeft consumenten en bedrijven de mogelijkheid om makkelijk zelf opgewekte energie op te slaan. Zo zal het mogelijk zijn stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak van uw huis, of met een eigen windmolen. Die energie kunt u met de Powerwall Home Battery opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld om 's nachts uw Tesla Model S vol te tanken. Ook is het mogelijk om de accu automatisch op te laden op momenten dat de stroomprijs laag is. Als de prijs van stroom hoger wordt, stopt de accu met opladen.

Om de capaciteit van de Powerwall Home Battery in perspectief te plaatsen: met 10 kWh kunt u ongeveer 50 kilometer rijden. Een gemiddeld Nederlands huishouden (2,2 personen) verbruikt een kleine 10 kWh per dag.

'Fundamentele verandering'

'Ons doel is een fundamentele verandering van de manier waarop de wereld energie gebruikt', zei Musk tijdens de presentatie. 'We hebben het hier over een terawatt-schaal. Het doel is een complete verandering van de hele energie-infrastructuur van de wereld.'