823711
Binnenland

Hoge Kwaliteit Onzin

Eigenlijk zou deze blog over het RIVM gaan, maar er is momenteel een 'bigger fish to fry’. De Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM)..

De vereniging publiceerde naar aanleiding van de uitzending 'de Kennis van Nu'  en Nieuwsuur over falende Lymetesten een bericht waarin zij, ik citeer, schrijven: ‘met verbazing kennis te hebben genomen van in recente televisie-uitzendingen van NOS (Nieuwsuur) en NTR (Kennis van Zaken) gedane uitspraken over de betrouwbaarheid van in Nederland uitgevoerde diagnostiek naar de ziekte van Lyme’.

Kennis van zaken? Is dat een nieuw programma wat nog niet op tv is? Ik heb de Kennis van Nu gekeken. Ook een aanrader.

'Volgens deze programma’s zijn er problemen met de bloedtesten'.

So far, so good

Dat hebben jullie goed vernomen NVMM! So far, so good. En nu doorpakken. Wat is jullie actieplan? Publieke erkenning hiervan, zodat er geen Lymepatiënten meer met een lolly naar huis worden gestuurd? Of pakken jullie het gelijk groots aan en gaan jullie naar het vooruitstrevende lab in Duitsland? Hun hoofdonderzoeker zei in de uitzending: 'wij zijn niet beter of slechter dan de Nederlandse onderzoekers'. Klinkt alsof hij wel openstaat voor een eerlijke data-uitwisseling! Oh wacht. 

'Er is geen reden te twijfelen aan de hoge kwaliteit van de in Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerde onderzoeken naar deze aandoening.'

Huh? Er is helemaal geen reden om te twijfelen?

De minister van Volksgezondheid zag dat toch net een tikkeltje anders. Zij noemde de Lymetesten op 15 mei 2014 in een debat in de Tweede Kamer 'verre van ideaal'. Maar oké, zij zal er wel niet voor geleerd hebben... Wat zeggen anderen hierover?

Het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) schrijft recentelijk: 'Bloedonderzoek is meestal niet zinvol, omdat daarmee geen sluitend bewijs geleverd kan worden voor de ziekte van Lyme.'

In dit wetenschappelijk onderzoek wordt gehakt gemaakt van jullie 'hoogstaande kwalitatieve' testen. Wow, en in deze verzameling van onderzoeken helemaal; 45% foutief! Je kunt nog beter een muntje opgooien om te zien of iemand Lyme heeft.Goed onderbouwd ook...

Volgens weer een ander onderzoek test 75% van chronisch Lymepatiënten negatief op de Elisa test (de eerste test die jullie aanbieden) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tientallen wetenschappelijke onderzoeken spreken zonder twijfel jullie stelling tegen. Ik begin me een beetje af te vragen wat jullie definitie van 'hoge kwaliteit' eigenlijk is?

Maar nee, de hand in eigen boezem steken jullie niet. Sterker nog, de aanval wordt ingezet!

'De NVMM stelt vast dat ongefundeerde kritische uitingen over de diagnostiek en daardoor veroorzaakte twijfel vaak samengaan met specifieke belangen, om bepaalde testen op commerciële basis aan te bieden. De NVMM acht dit een zorgelijke ontwikkeling.'

Netjes hoor. Goed onderbouwd argument ook van jullie! My oh my. Denk je eindelijk van middelbare school-achtig drama af te zijn als je 30 bent geworden, krijg je dit. Het deed een lotgenote ook wel een beetje denken aan  'wij van WC-eend adviseren WC-eend'.

Wat ik wel met jullie eens ben is dat er inderdaad een paar zorgelijke zaken zijn. Jullie ongefundeerde reactie bijvoorbeeld. En de falende bloedtesten die jullie verdedigen. En de gevolgen die dit heeft.

Willen jullie dit rechtzetten? Ik heb betere dingen te doen. Iets met beter worden van Lyme enzo. En mijn nieuwe jurkjes passen. 

Houdoe!