Nieuws/Buitenland
824106166
Buitenland

Aung San Suu Kyi nu ook vervolgd voor corruptie

YANGON - De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt nu ook vervolgd voor corruptie. Een voormalige topbestuurder uit metropool Yangon zegt dat de 75-jarige Nobelprijswinnaar 600.000 dollar (493.000 euro) en ongeveer 11 kilo aan goud heeft aangenomen. Haar advocaat noemt de beschuldigingen „absurd” en zegt dat wordt geprobeerd om Suu Kyi politiek buitenspel te zetten.

Suu Kyi stond aan het hoofd van een democratisch gekozen regering, maar verdween begin februari achter de tralies toen het leger de macht greep. Die coup leidde tot chaos in Myanmar. Veiligheidstroepen hebben met veel geweld opgetreden tegen demonstrerende burgers die het herstel eisen van de democratie. Er vielen de afgelopen maanden circa 850 burgerdoden.

De afgezette leider wordt ook geconfronteerd met allerlei andere beschuldigingen. Er moet komende maandag een strafzaak tegen haar beginnen. Die draait om vermeende overtredingen van coronaregels tijdens haar verkiezingscampagne en het illegale bezit van walkietalkies. Een dag later begint ook nog een afzonderlijk proces.

De advocaat van Suu Kyi zei dat zijn cliënt een lange gevangenisstraf riskeert. Hij waarschuwde ook dat de afgezette politica straks niet meer aan verkiezingen kan deelnemen als ze wordt veroordeeld. De militairen hebben hun staatsgreep verdedigd door te beweren dat sprake was van onregelmatigheden bij de laatste verkiezing, die is gewonnen door de partij van Suu Kyi.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo