Nieuws/Binnenland
824406309
Binnenland

Nederland zucht onder hitte

Snikhete dag met vermoedelijk weerrecords

DEN HAAG - Nederland staat opnieuw een tropische dag te wachten. Het kwik loopt waarschijnlijk in het hele land op tot ver boven de 30 graden. De kans is dan ook groot dat er net als dinsdag warmterecords sneuvelen. In de nacht van dinsdag op woensdag was op verschillende plaatsen al sprake van de eerste regionale tropennacht van deze hete periode.

In het zuiden en westen van het land werd het op een aantal plaatsen in de nacht van dinsdag op woensdag niet kouder dan 20 graden. In Vlissingen bleef het het warmst, met een minimumtemperatuur van 22,1 graden. In Maastricht werd het niet kouder dan 21,5 graden. Op hoofdstation De Bilt koelde het af tot 16,6 graden, waardoor nog geen sprake was van een officiële tropennacht.

Lees alles over de tropische temperaturen in ons dossier: Nederland zucht onder hitte

Na de warme nacht stijgt de temperatuur woensdagochtend snel. Rond 11.00 uur is het bijna overal al tropisch warm, voorspelt Weeronline, met temperaturen tussen de 28 en 32 graden. Ook in de middag blijft het zonnig en heet en wordt het in het binnenland tussen de 36 en 38 graden. Limburg krijgt vermoedelijk te maken met de hoogste temperaturen. Daar kan het kwik oplopen tot 39 graden.

Kust

Langs de kust en op de Wadden zorgt de wind van zee voor enige verkoeling. Daar wordt het zo’n 32 graden. Ook in het noorden en westen van het land is het vanwege de wind met 34 graden iets minder warm dan in het binnenland. In de rest van het land is de wind zwak tot matig.

In de avond koelt het iets af, maar het blijft warm. Op veel plekken ligt de temperatuur rond zonsondergang nog tussen de 25 tot 30 graden. Ook in de nacht naar donderdag blijft het bijzonder warm. Dan zakt het kwik niet onder de 20 graden.

Met de te verwachte waarden is opnieuw kans op een warmterecord. Dat staat voor 24 juli in De Bilt op 34,1 graden. In Gilze-Rijen, vlakbij Tilburg, bereikte de thermometer op deze datum al eens 35,5 graden.

Nederland zucht onder hitteLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover