Nieuws/Binnenland
824733342
Binnenland

Vordering om boodschappen terecht: ’Vrouw verzweeg ook dure auto en motor’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

WIJDEMEREN - De vrouw met een bijstandsuitkering uit Wijdemeren die vorig jaar werd veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 7000 euro omdat ze wekelijks een tas boodschappen van haar moeder kreeg, moet dat bedrag terecht terugbetalen. Uit onderzoek blijkt dat ze onder andere ook een auto en motor ’uit het duurdere segment’ bezit. Dat heeft de gemeente Wijdemeren donderdagochtend bekendgemaakt. De advocate van de vrouw ontkent met klem.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Er was landelijk felle kritiek op de terugvordering. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders en Lilian Marijnissen van de SP reageerden boos. Nu beweert de gemeente dat na onderzoek aan het licht is gekomen dat er meer aan de hand is dan alleen de boodschappen.

De kosten van de twee dure – hoewel niet nieuwe – voertuigen drukten zwaar op haar vaste lasten, en hadden direct invloed op het budget dat overbleef om boodschappen te doen. Ook bleek uit het onderzoek dat de vrouw in het buitenland heeft verbleven, aldus de gemeente.

Boodschappen cadeau

De vrouw - die inmiddels niet meer in de bijstand zit - moet €7040 terugbetalen aan de gemeente, werd eind vorig jaar bekend, omdat ze jarenlang boodschappen cadeau kreeg van haar moeder. De gemeente gaf al meteen aan slechts de wet te volgen.

Bij een huisbezoek aan de vrouw zag een medewerker van de sociale dienst ’tot zijn verbazing’ voornamelijk producten van Albert Heijn, zo kwam naar voren in een rechtszaak bij de Utrechtse rechtbank. Daar klaagde de vrouw over de terugvordering. De rechter stelde de gemeente in het gelijk.

Structureel geholpen

Tegenover de dienst bekende de vrouw ronduit dat ze structureel werd geholpen door haar moeder. „Ik krijg aardig wat boodschappen van mijn moeder per week, twee broden, drie zakken sla, een doos met acht stukjes vlees, twee dozen eieren, wc-papier, koffie. Ik krijg één keer in de week een tas met boodschappen”, vertelde de vrouw aan de dienst.

Zonder die boodschappen zou ze naar eigen zeggen niet rondkomen: „Ik geef zelf nauwelijks geld uit aan boodschappen. Ik denk maximaal €10 per week. Ik ben bijna mijn hele uitkering kwijt aan vaste lasten.”

Dure voertuigen

De twee dure voertuigen heeft ze volgens de gemeente nooit opgegeven, net als haar buitenlandse reis. Van de gemeente moet zij het bedrag aan te veel ontvangen bijstand over de periode 2015 tot 2018 dan ook terugbetalen.

„Het staat iedereen vrij om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dat kan niet ten koste gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud”, verklaart het college van Wijdemeren donderdag. De gemeente heeft de waarde van de geschonken boodschappen geschat op basis van het Nibud, omdat de vrouw daarover ondanks aandringen geen gegevens verstrekte. Dat bedrag komt uit op 7039,96 euro. Er is geen boete opgelegd.

Melike Pinarci Cinar, de advocate van de vrouw, stelt dat de gemeente zich op een ‘schandalige manier’ opstelt om haar eigen falen te maskeren.

,,Het hele verhaal wordt volledig uit zijn verband gerukt”, zegt de raadsvrouw van Van Hout Advocaten uit Hilversum. ,,Het ging eerst alleen om boodschappen, en nu worden er allerlei zaken bijgehaald. Zoals de motor en de auto. Er wordt gesuggereerd dat die een hoge waarde hebben, maar dat is niet het geval. Die auto en motor hebben een oud bouwjaar. Daar komt bij dat de vrouw deze voertuigen al bezat toen ze in de bijstand terecht kwam. Dat was ook bekend. Waarom is ze dan toen geaccepteerd als bijstandsgerechtigde? Waarom wordt het nu gebruikt als argument? Kennelijk zoekt de gemeente een stok om de hond mee te slaan met oneigenlijke argumenten die bovendien niet juist zijn.”

Bovendien, benadrukt ze, mogen mensen in de bijstand een paar duizend euro aan eigen vermogen bezitten. ,,Mijn cliënte dus ook. Een kwetsbare burger wordt in een kwaad daglicht gesteld. Dat ze in het buitenland is geweest is ook zo’n vreemde opmerking, want dat mag ze, tot vier weken per jaar.”

Bovendien ging het om een bezoek aan een tante die in het buitenland verblijft. ,,De gemeente probeert hiermee het negatieve beeld dat het publiek terecht over haar beleid heeft gekregen, om te buigen ten koste van een kwetsbare burger. Dit is laag bij de grond en zwartmakerij.”

Na de eerdere uitspraak van de rechter is hoger beroep aangetekend door haar advocate. De inwoonster hoeft de terugvordering niet af te lossen zolang de juridische procedure loopt.

De advocate voorspelt dat het laatste woord over deze zaak nog niet is gezegd en dat ‘nu deze kwestie door toedoen van de gemeente gaat escaleren’. ,,De gemeente Wijdemeren bewijst hiermee des te meer dat ze over lijken gaat. Dit ontaardt in een ordinair, asociaal gevecht. De informatie voor het hoger beroep wordt aangevuld, het gaat nog een harde strijd worden, waar wij overigens alle vertrouwen in hebben.”