Nieuws/Binnenland

Brandbrief aan Den Haag

Vader slachtoffer Michael P.: foutengala leidde tot dood Anne

Door Door Koen Nederhof en Mick van Wely

Michael P.

Michael P.

Facebook

Nijkerk - De vader van de destijds 17-jarige Nijkerkse die in 2010 door Michael P. (27) op zeer gewelddadige wijze werd verkracht, heeft zijn vertrouwen in de rechtsstaat volledig verloren. ’Wat voor mij heel wrang en zuur is, is dat er destijds maar een beetje aangemodderd is.’

Michael P.

Michael P.

Facebook

Dat schrijft vader R. in een brief aan de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken. De brief is door de vader via de door hem benaderde misdaadjournalist Peter R. de Vries naar De Telegraaf gestuurd. De vader heeft laten weten niet geïnterviewd te willen worden.

P. verkrachtte in 2010 in Nijkerk twee meisjes van 16 en 17 jaar. Hij deed dat onder dreiging van een vuurwapen. De twee moesten ook met elkaar seks hebben en raakten ernstig getraumatiseerd door de gebeurtenis. P. verklaarde later dat hij trots was op zijn daden.

21 A4-tjes

’Ik heb destijds drie jaar gestreden om de labiele positie van P. op vele manieren aan te tonen. Ik heb vanuit alle hoeken en gaten informatie verzameld om het een en ander aan te tonen. Ook met betrekking tot drugsgebruik en misbruik. Alsmede de labiele geest van P. Vier jaar na mijn laatste relaas moet ik betreuren dat het destijds niets heeft geholpen’, zo schrijft de zeer teleurgestelde vader.

Volgens de vader heeft de observatie van P. in het Pieter Baan Centrum ’21 A4-tjes’ aan rapportages over hem opgeleverd, hoewel hij medewerking weigerde. P. zat er volgens de vader precies een maand. ’Tevens is daar de zorg voor recidive geuit en naar voren gekomen dat hij een gevaar voor de maatschappij was en waar de maatschappij voor beschermd moet worden.’

Rechtstreekse link

Mede omdat P. zich weigerde te laten onderzoeken, legden rechtbank en hof hem geen tbs op. De rechtbank Oost-Nederland wil hier niet op reageren. „We gaan niet in op individuele gevallen”, aldus een woordvoerster.

De vader legt een rechtstreekse link tussen het falen van het rechtssysteem en de dood van Anne Faber. ’Tevens heeft dit ertoe moeten leiden dat wij nu afscheid moeten nemen van een meisje van 25 jaar, Anne Faber in de bloei van haar leven’.

Handjevol agenten

Volgens de vader verklaarde de officier van justitie aanvankelijk dat in het ergste geval P. een straf zou kunnen verwachten van hoogstens drie maanden en een werkstraf van 240 uur. ’Ik dacht dat ik ontplofte’.

Hij schrijft dat er aanvankelijk slechts een handjevol agenten aan de verkrachting werkte. ’Door mijn toedoen is dit in korte tijd opgeschaald naar het onderzoeksteam Sparta, met 25 man.’

Nek omdraaien

De vader zegt in het hoger beroep ’als stront te zijn behandeld, terwijl de dader als een koning werd behandeld’. ’Wij werden in een verkeerde ruimte geplaatst en zaten zo direct achter P. Ik heb helaas na twijfel en omdat ik fatsoenlijk ben opgevoed geen misbruik gemaakt van de situatie, maar ik had graag zijn nek omgedraaid. En dat was mij ook gelukt.’

Tijdens het proces bleek, zo schrijft de vader, dat P. ook een door hem overvallen vrouw met haar fiets van het talud af wilde duwen. ’Enkel doordat er auto’s langskwamen en mensen uitstapten is dit de redding voor deze vrouw geweest.’ Opvallend is dat in Nijkerk eind september een vrouw van de fiets getrokken en aangerand werd. De aanrander stopte toen een auto aan kwam rijden. Politie en justitie onderzoeken of P. hier voor verantwoordelijk was.

Gefaald

’Het rechtssysteem heeft hier enorm gefaald en er zijn zeer duidelijk grove inschattingsfouten gemaakt, omdat vanaf het begin dit doemscenario diverse malen is geuit en uitgesproken. Niet enkel door mij als persoon maar ook onderbouwd na één maand observatie in Pieter Baan Centrum’, zo staat in de brief.

De vader stuurde destijds meerdere brieven naar de bewindslieden Teeven en Opstelten. ’Helaas heb ik nimmer enige reactie mogen ontvangen behalve een notificatie dat mijn brieven en mail in goede orde waren ontvangen.’ Het ministerie van V & J laat weten in een reactie dat er destijds wél is gereageerd, maar wil over de inhoud van de reactie niets zeggen. „We gaan niet op individuele gevallen”, aldus een woordvoerder.

Foutengala

Hij vindt dat de mensen die in zijn ogen verantwoordelijk zijn voor het foutengala rond Michael P., verantwoording moeten afleggen en hun functie neerleggen.

In een persoonlijk gesprek met deze krant laat hij nog weten dat het met zijn dochter naar omstandigheden goed gaat. „Zowel ik als mijn dochter hebben de gebeurtenissen van toen de laatste week wel deels herbeleefd. Dat valt zwaar. Ik hoop vooral voor de nabestaanden van Anne dat dezelfde fouten niet opnieuw worden gemaakt. Dat kun je ons en de maatschappij niet aandoen.”

Lees meer over